Budi dio naše mreže
Izbornik

Aktualno HKR-a o obnovi spomen-doma bl. Alojzija Stepinca

Zagreb (IKA)

U emisiji „Aktualno“ Hrvatskoga katoličkog radija u ponedjeljak 19. listopada o obnovi spomen-doma bl. Alojzija Stepinca u Krašiću govorili su župni upravitelj u Krašiću vlč. Ivan Vučak i predsjednik Udruge „Lučonoše“ iz Kaštel Lukšića Ante Duvnjak.

Župni upravitelj Ivan Vučak istaknuo je da 50 tisuća hodočasnika, koliko ih godišnje pohodi rodnu župu bl. Alojzija Stepinca u kojoj je proveo i posljednje godine svojega ovozemaljskog života, uz crkvu u kojoj slave euharistiju i iskazuju pobožnost, najviše posjeti stari župni dvor u kojem je bl. Alojzije bio zatočen od 5. prosinca 1951.

Izradom projektne dokumentacije 2018. godine počela je obnova kuće koja je bila u „jako derutnom stanju i stropovi su se već počeli odvajati“. Nakon obnove, spomen-dom će biti siguran za hodočasnike te će se za njih otvoriti više soba, postaviti objašnjenja i urediti veća suvenirnica.

Vlč. Vučak naglasio je kako spomen-dom nije muzej nego relikvija kao i predmeti kojima se blaženik služio poput radnog stola, oltarića i kreveta. Oni su pohranjeni na sigurno te će se vratiti na mjesta na kojima su izvorno bili u čemu će pomoći i pronađene fotografije iz vremena 1951. – 1960.

Obnova bi trebala završiti do 100. rođendana krašićkog župnika Josipa Vranekovića koji je s blaženim Alojzijem živio u župnom dvoru tijekom 9 godina njegova sužanjstva.

Osim boljeg obilježavanja u spomen-domu, u Župi Presvetog Trojstva rade i na označavanju mjesta povezanih s bl. Alojzijem. Tako je u dvorištu označeno mjesto gdje je proliveno više od 36 litara kardinalove krvi koja mu je zbog bolesti bila puštana.

Također, u suradnji s planinarima označena je staza kojom je blaženik šetao s vlč. Vranekovićem u pratnji milicije. Staza ima 6 točaka: 1. župna crkva u Krašiću, 2. kapela sv. Ivana Krstitelja, 3. kip Gospe Žalosne ili sv. Jane (dalje od njega, preko granice Župe, Stepinac nije smio ići), 4. Jezerine (rodno mjesto biskupa Jezerinca), 5. vidikovac kod crkve Uzvišenja Svetoga Križa u Loviću Prekriškom i 6. križ na Štuli.

Župni upravitelj Vučak najavio je i da je u planu izgradnja novoga župnog dvora, hodočasničkog centra sa smještajem i crkve na otvorenom kako bi se učinilo sve da u Krašiću jednoga dana bude hrvatsko nacionalno svetište, kako je rekao, svetoga Alojzija Stepinca.

Predsjednik Udruge „Lučonoše“ Ante Duvnjak rekao je da je s ciljem promicanja obnove Udruga organizirala biciklijadu te potaknula otvaranje donacijskog broja 060 9006. Tako svi imaju priliku sudjelovati u obnovi spomen-doma jer se jednim pozivom donira 5 kuna (cijena poziva s PDV-om je 6.25 kuna). Broj će biti otvoren do 13. studenoga.

https://www.facebook.com/Hrvatski.Katolicki.Radio/videos/vb.201377786388/670099747225133/?type=3&theater