Budi dio naše mreže
Izbornik

Aktualno HKR-a: Obilježavanje 30. obljetnice djelovanja Hrvatskog Caritasa

Zagreb (IKA)

Ravnatelj Hrvatskog Caritasa fra Tomislav Glavnik, OFMConv, gostovao je u ponedjeljak, 13. studenog 2023. u emisiji „Aktualno“ Hrvatskoga katoličkog radija, u povodu 30. obljetnice djelovanja Hrvatskog Caritasa.

Hrvatski Caritas proslavit će 30. obljetnicu djelovanja akademijom u srijedu, 15. studenoga 2023. u 19 sati u dvorani „Vijenac“ Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta u Zagrebu pod geslom „Za dobro ne treba mnogo“. „Reflektirat ćemo ono što je iza nas, ali koncentrirati se prvenstveno na ono što je pred nama, a to je svjedočanstvo kršćanske ljubavi, karitativno-humanitarnog djelovanja, zagovaranja onih koji se nalaze na marginama društva“, kazao je fra Tomislav Glavnik osvrćući se na skorašnju proslavu 30. obljetnice.

Fra Tomislav je kazao kako je Hrvatski Caritas posebice ponosan što potpis kardinala Franje Kuharića stoji u začetku Hrvatskog Caritasa kao institucije. „Bitan je početak, jer ako je temelj zdrav, onda i ostalo mora biti zdravo“, napomenuo je.

Ravnatelj Hrvatskog Caritasa je tijekom gostovanja u emisiji „Aktualno“ istaknuo važnost suradnje Hrvatskog Caritasa te biskupijskih odnosno nadbiskupijskih Caritasa. U tome je smisao Hrvatskog Caritasa kao ustanove Hrvatske biskupske konferencije rekao je fra Tomislav. „Lepeza djela je široka. Izazovi budućega vremena svakako nas upućuju prema tome da ćemo morati biti glas obespravljenih, da tako kažem, socijalno ugroženih, ne dao Bog siromašnih. (…) Možemo konkretno djelovati, brzo djelovati jer naša mreža je kapilarno proširena po cijeloj Hrvatskoj“. Govoreći o takozvanoj „kapilarnosti“ fra Tomislav je objasnio da zbog nje Hrvatski Caritas „u kratkom vremenu može dati dobar odgovor“.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i ondašnji predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić u petak, 18. ožujka 2022. u Banskim dvorima u Zagrebu potpisali su Ugovor o Caritasu Katoličke Crkve u Republici Hrvatskoj. Fra Tomislav je napomenuo da Vlada u Hrvatskom Caritasu „vidi“ strateškog partnera. „Priznaju naš rad koji je širok (…), ne smijemo zaboraviti da je Caritas u Hrvatskoj najveća humanitarna ili karitativna organizacija (…). Može dosta i ponuditi državi (…).“, rekao je fra Tomislav Glavnik.

Ravnatelj Hrvatskog Caritasa je istaknuo suradnju Hrvatskog Caritasa s Caritasom Jeruzalem koji nastoji odgovoriti na ratnu krizu humanitarnim djelovanjem. „Iako je u Gazi stanovništvo većinski muslimansko s jednom manjinom kršćanskom, to ne igra nikakvu ulogu da Caritas ne bude djelatan. Tako da evo i mi u Republici Hrvatskoj podupiremo Caritas Jeruzalem preko humanitarne akcije koja je krenula prije tri i pol’ tjedna gdje sakupljamo financijsku pomoć za izbjeglice i stradale na Bliskome istoku“, kazao je.

„Kaže se da jedna nevolja jede drugu i da onda ona prvotna pada u sjenu“, rekao je fra Tomislav kako bi podsjetio da potrebe Ukrajinaca nisu manje važne od potreba naroda Bliskog istoka s obzirom da su oba područja zahvaćena ratom.

„Velike su potrebe i u Ukrajini. Konkretno surađujemo na izgradnji, na opremanju jednog rehabilitacijskog centra, koji će biti otvoren 8. prosinca 2023. Hrvatski Caritas je sudjelovao s nekih 350 tisuća eura. To su darovi naših vjernika. Uskoro bismo, ako bude sve u redu, s Caritasom Slovenije i Austrije išli  u veći projekt zajedno s ministarstvima Austrije, Slovenije i Republike Hrvatske. Projekt bi trebao biti vrijedan oko 10 milijuna eura. To bi bio jedan od prvih projekata gdje bi Hrvatski Caritas imao ulogu da provodi i nadgleda projekte, koji se događaju u Ukrajini ili u međunarodnoj sferi. Nakon 30 godina možemo reći da smo ipak stasali u jednu instituciju koja može pomoći, prikupiti, nadgledati, ostvarivati“, kazao je fra Tomislav.

U sklopu Caritasove promotivne, ali i humanitarne akcije „Za 1000 radosti“ obilježit će se 30. obljetnica djelovanja Hrvatskog Caritasa. „Ove godine smo zamislili da svjetleću narukvicu dobije 450 tisuća učenika osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj“, rekao je fra Tomislav. Naime, simbol na narukvici upućuje da Hrvatski Caritas ove, 2023. godine, obilježava 30. obljetnicu djelovanja. Njome Caritas odašilje poruku „gdje god bili ili u kakvoj se tami nalazili, bitno je znati da se iz mraka može otići tamo gdje je svjetlo, na stranu dobra“, poručio je.

U povodu obilježavanja obljetnice, Hrvatski Caritas će ispred katedrale na Kaptolu na jedan dan postaviti stambeni modul s Banovine, koji će zainteresirani moći u srijedu, 15. studenog 2023. između 10 i 14 sati razgledati. „Htjeli smo baš u središte Zagreba dovesti jedan stambeni modul da sugrađani vide kako je bilo živjeti u njemu“, rekao je fra Tomislav.

Između 11 i 12 sati na prostoru ispred katedrale o programskim aktivnostima Hrvatskog Caritasa moći će se razgovarati s ravnateljem Hrvatskog Caritasa fra Tomislavom Glavnikom, voditeljem projekata obnove na Banovini Filipom Naglićem, terenskim koordinatorom Dragom Laštrom te Snježanom Pokorny, bivšom stanovnicom stambenog modula. „Ono što nas raduje je da Vlada Republike Hrvatske puno čini zadnjih godinu dana na obnovi kuća, zajedno s nama – partnerima. Caritasov središnji ured obnavlja ili gradi 27 kuća. U obnovi sudjeluju i ostali biskupijski Caritasi“, rekao je fra Tomislav. Ispred katedrale će prolaznici moći novčanim darom poduprijeti Caritasove aktivnosti usmjerene povratku mnogih obitelji na Banovini u svoje domove.

„Želimo Bogu zahvaliti na godinama koje su iza nas, gledati što nas čeka u budućnosti. Izazovno je vrijeme svakako, ali s veseljem i radošću želimo prionuti poslu. (…)“, kazao je fra Tomislav osvrćući se na proteklih 30 godina rada Hrvatskog Caritasa. „Zahvalio bih svima – prvo vama Hrvatskome katoličkom radiju, Hrvatskoj katoličkoj mreži na tome što nas podržavate. Vi ste naš glas u javnosti. U svoje ime te u ime Institucije, hvala vam što nas podupirete. Isto tako hvala dobrotvorima, koji s jednom kunom nekad, danas s jednim eurom ili na drugi način, pomažu djelatnost Katoličke Crkve“, poručio je fra Tomislav te dodao osvrćući se na fond Hrvatskog Caritasa za stipendiranje: „Hvala vama koji pomažete da naši mladi ljudi stasaju, obrazuju se, postanu kompetentni ljudi, koji će jednoga dana sami moći dobro činiti.“