Budi dio naše mreže
Izbornik

Alistair Dutton novi glavni tajnik Caritasa Internationalis

Rim (IKA)

Alistair Dutton, izvršni direktor Caritasa Škotske, izabran je 15. svibnja za 11. glavnog tajnika Caritasa Internationalisa.

Alistair Dutton će do 2027. godine voditi Konfederaciju Caritasa koju čine 162 nacionalna Caritasa.

Dutton je izabran dva dana nakon izbora nadbiskupa Tokija Tarcisija Isaoa Kikuchija za novog predsjednika humanitarnog i razvojnog ogranka Katoličke Crkve.

Trenutno izvršni direktor Caritasa Škotske (SCIAF), Dutton ima više od 25 godina iskustva u humanitarnom području i vodio je projekte u više od 70 zemalja.

Od 2009. do 2014. obnašao je dužnost humanitarnog direktora Caritasa Internationalis.

„Služiti Caritasu tijekom posljednja tri desetljeća za mene je bila velika privilegija. Caritas je bio moj dom, moja obitelj i moj poziv”, rekao je novi glavni tajnik Caritasa Internationalisa delegatima koji su sudjelovali na generalnoj skupštini. „Obećavam da ću ponizno slušati, promišljeno razmišljati i graditi mostove. Obećavam da ću koristiti moć sazivanja glavnog tajnika kako bismo zajedno vodili konfederaciju naprijed.”

Dutton je prvi put radio s Caritasom 1996. godine. „Od tada me put s Caritasom vodio diljem svijeta. Od rata na Kosovu, Darfuru, Iraku, Liberiji i Siriji; do tsunamija u Aziji, potresa u Haitiju, Indiji, Indoneziji i Čileu; sukobi nastali iz pohlepe i iskorištavanja bogatstva u Africi; valovi raseljavanja na Bliskom istoku; i razaranja uzrokovana klimatskim izvanrednim uvjetima i ekstremnim vremenskim prilikama: cikloni i poplave u Pakistanu, Mjanmaru, Indiji i Bangladešu; krize s hranom u toliko mnogo zemalja u Africi od Sahela do Somalije, Sudana do Zimbabvea; i zastrašujuća stvarnost tonućih otočnih država na Pacifiku”, rekao je.

Godine 2014. Dutton je također bio izvršni direktor Sphere Projecta, međunarodnog tijela za humanitarne standarde. Od 2005. do 2009. bio je i voditelj Jedinice za humanitarne programe za Afriku za Christian Aid.

Za novu potpredsjednicu Caritasa Internationalis izabrana je Kirsty Robertson, izvršna direktorica Caritasa Australije, a za rizničara Patrick Debucquois.