Budi dio naše mreže
Izbornik

Američki biskup Joseph Strickland razriješen pastoralnog upravljanja biskupijom Tyler

Vatikan (IKA)

Papa Franjo razriješio je biskupa Josepha Edwarda Stricklanda (65) pastoralnog upravljanja biskupijom Tyler u Sjedinjenim Američkim Državama i imenovao Joea Stevea Vásqueza, biskupa Austina, apostolskim upraviteljem, izvijestio je Tiskovni ured Svete Stolice, prenose KNA i Vatican News.

Odluka o razrješenju biskupa Stricklanda uslijedila je nakon apostolske vizitacije biskupiji Tyler koju je Papa naredio prošlog lipnja i povjerio dvojici američkih biskupa. Mons. Strickland vodio je biskupiju Tyler od 2012. godine.

Prema izjavi nadbiskupa Galveston-Houstona kardinala Daniela DiNarda, vatikanski Dikasterij za biskupe već je zatražio od biskupa Stricklanda da se sam povuče iz službe u četvrtak 9. studenog. Dvojica vizitatora (biskup Camdena mons. Dennis Sullivan i umirovljeni biskup Tucsona mons. Gerald Kicanas) prethodno su izvijestili Papu da nastavak službe teksaškog biskupa više nije moguć. Međutim, prema izjavi kardinala DiNarda, mons. Strickland odbio je podnijeti zahtjev za odreknuće od službe. Kao metropolitsko sjedište, nadbiskupija Galveston-Houston kanonski je nadređena biskupiji Tyler.

Biskup Joseph E. Strickland posljednjih je godina kritizirao Papu. Pisao je, primjerice, da Papa „podriva polog vjere“.

Opisao je Franjine riječi o homoseksualnim vezama 2020. kao „zbunjujuće i vrlo opasne“. Mons. Strickland se 2021. također usprotivio Papinoj odluci da ograniči slavljenje mise po izvanrednom obliku rimskog obreda. Nedavno je, također, kritizirao Instrumentum laboris za zasjedanje Opće redovne skupštine Biskupske sinode o sinodalnosti.

Kanonsko pravo nije predviđalo poseban postupak za razrješenje biskupa od službe. Uz opće odredbe o prestanku crkvenih službi, postoji odredba da su biskupi dužni papi podnijeti zahtjev za odreknuće od službe kada navrše 75 godina ili više nisu u mogućnosti obnašati službu. Godine 2016. papa Franjo izdao je motuproprij „Come una madre amorevole“ koji regulira razrješenje biskupa i drugih crkvenih poglavara ako prekrše svoje službene dužnosti.