Budi dio naše mreže
Izbornik

Andrea Tornielli: Papin krik protiv novog kolonijalizma

Vatikan/Kinshasa (IKA)

Glavni urednik vatikanskih medija Andrea Tornielli napisao je u ponedjeljak 31. siječnja svoj osvrt na prvi dan Papina posjeta DR Kongo. Njegov kratki osvrt za Vatican News prenosimo u cijelosti.

Demokratska Republika Kongo je zemlja „prostrana i puna života“, drugo plućno krilo planeta nakon Amazone, zahvaljujući proširenju svoje tropske šume, koja se pak pohlepno pljačka. Zemlja je to s golemim prirodnim bogatstvima, „pogođena nasiljem kao udarcem u trbuh“, koja „se dugo čini kao da je bez daha“. Nakon što su ga pozdravile tisuće ljudi svih dobi koji su preplavili cestu od zračne luke N’djili do središta megalopolisa Kinshasa, papa Franjo poslao je svoju prvu poruku Demokratskoj Republici Kongo i cijeloj Africi.

U vrtu Palais de la Nation, sjedeći pokraj predsjednika Felixa Tshisekedija Tshilomba, Petrov nasljednik je izrekao riječi potpore Kongoancima koji se opiru pokušajima rascjepkavanja zemlje prožete nasiljem te je još jednom podsjetio da je Kongo i općenito cijeli afrički kontinent objekt eksploatacije. „Nakon političkog“, rekao je Franjo, „pokrenut je jednako porobljavajući ekonomski kolonijalizam“. To je suptilniji i manje razmetljivi kolonijalizam, koji afričke narode lišava slobode i samoodređenja. Tako smo, dodao je Papa, u zemlji Kongo došli do paradoksa da je njezini zemaljski plodovi čine „strancem“ njenim stanovnicima. Zato što je „otrov pohlepe napravio svoje krvave dijamante. To je drama pred kojom ekonomski napredniji svijet često zatvara oči, uši i usta“.

Franjo je želio doći i ovdje kako bi zagrlio ovaj narod iskušavan sukobima i siromaštvom, kako bi osigurao da otvorimo oči, uši i usta, podsjećajući nas na zaboravljene sukobe koji čine sve veće dijelove Trećeg svjetskog rata i na ishode ekonomsko-financijskog sustava koji „ubija“ jer u središtu nema čovjeka nego boga novca. „Ova zemlja i ovaj kontinent“, rekao je Papa u svom prvom govoru u Kinshasi, „zaslužuju da ih se poštuje i sluša, zaslužuju prostor i pažnju: maknite ruke od Demokratske Republike Kongo, maknite ruke od Afrike! Dosta je gušenja Afrike: to nije rudnik za iskorištavati niti zemlja za pljačkati.“