Budi dio naše mreže
Izbornik

Apel ukrajinskoga nadbiskupa

Kijev (IKA)

Ukrajinski katolički nadbiskup i metropolit Arhieparije Philadelphia u SAD-u Boris Gudziak u razgovoru za agenciju SIR u subotu 12. veljače poručio je da je zaoštravanje napetosti između Rusije i Ukrajine posljedica borbe za vrednote.

U pitanje se dovode demokratske vrednote i europska načela koja počivaju i na kršćanskim temeljima, upozorio je nadbiskup Gudziak, voditelj odjela Ukrajinske grkokatoličke Crkve za odnose s državama, koji trenutačno boravi u Ukrajini. Poručio je da nije riječ o ratu protiv NATO-a ili „zapadne opasnosti” već o ratu protiv ideala slobode.

Nadbiskup je pozvao sve strane da vide „stvarne ljude, djecu, majke, starije i mlade koji su na bojišnici, i shvate da nema razloga da ih se ubija, i ostavi još više siročadi i udovica: „Nema razloga za ovaj rat, nema razloga da ga sad započnemo”, poručio je mons. Gudziak u žarkom apelu.

Međunarodnu zajednicu nadbiskup, pak, podsjeća da je u proteklih osam godina sukoba, „hibridnoga rata”, izgubljeno 14.000 života, a svoje domove moralo je napustiti dva milijuna ljudi, kojima je pomoć neophodna.