Budi dio naše mreže
Izbornik

ARGUMENTI "Biti majka - izazov i/ili dar?"

Zagreb (IKA)

Treba li supruga i majka katolkinja biti savršena? Idu li zajedno osmijeh, suze i vrisak te smije li majka imati vremena za sebe? To su neka pitanja na koja su odgovarali gosti Argumenata HKR-a 2. svibnja, voditeljica programa za žene prema Teologiji tijela i majka troje djece Vesna Maglov, tajnica pokreta Kursiljo i majka četvero djece Ivana Šarušić te fra Josip Serđo Ćavar iz samostana hercegovačkih franjevaca u zagrebačkoj Dubravi.

Povod emisiji bio je nedavni trodnevni program “Biti majka – cjelovito poslanje” kojega su u svom samostanu organizirali hercegovački franjevci. Pozvali su majke da tada i ondje nađu poticaje i vrijeme za sebe kako bi bile zadovoljnije i ispunjenije te kasnije mogle bolje i kvalitetnije biti s drugima koji su im darovani.

Na pitanje je li sramota tražiti pomoć ako negdje ne možeš nešto postići ili ostvariti, fra Serđo je rekao da nije. “Štoviše, to je znak zdravoga duhovnog rasta. Majke na ovakvim susretima, s predavanjima, radionicama i duhovnim programom imaju prilike raditi na vlastitoj sreći. Majka se ne smije bojati odvojiti vrijeme za sebe, jer će obnovljena i osvježena doći mužu i djeci.”

Ivana Šarušić pročitala je dva poticajna iskustva sudionica programa, a potom i osobno posvjedočila o višegodišnjoj borbi s time da, kao žena i majka mora biti savršena i bez problema obavljati sve dužnosti. Istaknula je i da su majke često dominantne, a pomalo su većinu, ili sav, odgoj preuzele od očeva. “Ali moramo ih vratiti djeci, jer se i muškarci moraju ostvariti kao očevi.”

Vesna Maglov je potvrdila da je nakon obraćenja sama imala stroge kriterije koje joj čak nije ni Crkva postavila nego, iz nekog razloga, ona sama sebi. “Uvidjela sam koliko je to krivo. Majke imaju pravo, a tražiti pomoć je hrabro i poželjno. Svatko je pozvan na svoje autentično poslanje, ali prioriteti moraju biti dobro posloženi! Najvažniji je odnos s Bogom, potom sa suprugom, pa sa djecom, a na kraju šira obitelj, prijatelji i posao”, potvrdila je Maglov.

Dodala je da ponekad unutarnji vrisak postane i vanjski. “Opet, u svemu tome mi je pomogla istina i neglumljenje pred djecom. Nakon vikanja potrebno se ispričati i zamoliti oprost. Znam im reći: ‘Svi smo zajedno u žrvnju dana, i sve ćemo stići, ali dajte mi pola sata za sebe.’ Svatko mora naći način rješavanja konflikata i sukoba. Nakon toga možemo bolje rasti, zajedno i međusobno.”

“Meni pak u svemu silno pomaže osobni odnos s Bogom, koji me izvanredno oblikuje. Kad sam ušla u Duhovne vježbe sv. Ignacija, počela sam vjeru živjeti iznutra i shvatila da ne moram biti savršena.”

Fra Serđo je rekao da postoji dovoljno literature i duhovnih alata za učenje kako biti bolji roditelji, ali je upozorio i da su tek muškarac i žena cjelovit čovjek. “Žena razumije dijete iznutra, ali majka ne smije gušiti očinstvo. Majčinska ljubav rađa i podiže, ali očinska ljubav Otac privodi obitelj Bogu. “Mislim da majka ne smije gušiti očinstvo. Ima puno literature i predavanja, ali mislim da uzajamno podržavajući jedno drugo muž i žena najviše mogu učiti. Naime, ženska ljubav rađa i podiže, ali muška ljubav spašava. Veoma je važan timski rad majke i oca, a ono što otac posreduje je osjećaj samopouzdanja. Kolikogod majka bila sveta, ona to ne može. Otac je ključ kontrole i djeca, kad narastu, puno bolje kontroliraju svoje nagone, emocije i najmanje je ovisnosti kad je otac prisutan. Otac je onaj koji privodi obitelj Bogu”, podsjetio je fra Serđo.

Što se tiče različitih roditeljskih edukacija, ako su plemenite i dobre, mogu jako koristiti i ženama i muškarcima, odnosno majkama i očevima. “Bitno je upoznati sebe. Ali edukacije nisu bitne same po sebi, nego se mora raditi i pratiti ciljano. Može se ići na previše toga, ili ne uopće, a uvijek se javlja osjećaj krivnje. Zato moramo biti nježni prema sebi i malim koracima ići prema naprijed. Edukacija nikad ne smije biti ispred srca. Nove spoznaje su korisne, ali ako ih zbog ‘ludog’ života ne koristimo, može se javiti i frustracija”, upozorili su sugovornici.

Fra Serđo je dodao da Crkva može i treba činiti puno više u pastoralu: “Crkva se posvetila djeci i mladima, ali zanemarili smo zrele ljude, između 25 i 50 godina. Zato smo pokrenuli skupinu za muškarce, koja se sastaje jednom mjesečno i primjećujem da im to puno znači.”

Ivana Šarušić je naglasila da činjenica da si sustvaratelj života, svakoga istovremeno oduševljava i plaši. “Na ženama je velika odgovornost, a nemaju vremena, prilike i mogućnosti svakoga dana se obnavljati. Ovo je odličan primjer suradnje”, zaključila je Šarušić.

Maglov je na završno pitanje je li majčinstvo dar i/ili izazov, odgovorila da majčinstvo nečijoj karijeri može samo biti od pomoći.