Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Rogić u Argumentima HKR-a: "Nikada ne smijemo odustati od zahtjevnosti prema mladima"

Zagreb (IKA)

Susret hrvatske katoličke mladeži u Bjelovaru, pod geslom „Srca gore”, bit će održan 17. rujna. Je li Bjelovar spreman za Susret hrvatske katoličke mladeži? Kako teku pripreme? Kakav će biti program? Kako mlade privući u Crkvu, osim za velike susrete i projekte? Pitanja su postavljena u Argumentima Hrvatskoga katoličkog radija u ponedjeljak, 14. ožujka.

„Nacionalni susreti hrvatske katoličke mladeži kruna su svih pastoralnih aktivnosti za mlade. Pokazali su se dragocjeni i vrijedni s mnogim plodovima”, naglasio je šibenski bisup Tomislav Rogić, predsjednik Odbora Hrvatske biskupske konferencije za mlade, koji se u emisiju uključio telefonskim putem. „Prije svega, ostvareno je zajedništvo mladih iz cijele domovine i svijeta koji nam se priključe. Oni su živa Crkva, mladost Crkve na jednom mjestu okupljena u molitvi, na međusobno ohrabrenje. Tu su se rodila nova duhovna zvanja, dogodile su se neke simpatije od kojih su nastale i nove obitelji”, svjedoči mons. Rogić.

S obzirom na ponudu duhovnog sadržaja za mlade u Crkvi, biskup Rogić kaže kako nikada nije dovoljno, uvijek se može bolje i više. „U mnoštvu ponuda kojima su mladi zastupljeni, moramo naći istaknutije mjesto i oko toga se moramo uvijek iznova truditi. Najvažnije je da na prvom mjestu bude Isus Krist te otvorenost za prihvaćanje mladih u onome stanju u kojem oni danas jesu”, istaknuo je biskup Rogić.

„Nikada ne smijemo odustati od zahtjevnosti prema mladima, kako je govorio i sv. Ivan Pavao II”, naglašava. „Najveći izazov je odgajati za vrednote, ustrajati u dobru i odbaciti ono što im ne treba, a čime su danas toliko zasuti”, svjedoči.

Veliki dio priprema za susret u Bjelovaru je odrađen, a kako za HKR otkriva povjerenik za pastoral mladih Bjelovarsko-križevačke biskupije vlč. Zoran Grgić „susret će biti samo jedan dan, u subotu 17. rujna. Što se tiče programa toga dana, najprije slijedi okupljanje u župama domaćinima, molitva, ručak, druženje i odlazak prema Bjelovaru. Nadamo se da će biti procesija. Imamo pripremljen A, B i C model. Uz program bit će i pretprogram. Bit će aleja ispovjednika, odnosno ispovijedi kako bi se mladi mogli ispovjediti”.

„Mnoge su još ideje, planovi i projekti, no nešto mora biti i iznenađenje”, dodaje vlč. Grgić. Kaže kako bi voljeli da dođe što više mladih, pa i 10 ili 20 tisuća. „10 tisuća je jako optimistično”, rekao je. Pozvao je sve da redovito mole molitvu za uspješno održavanje Susreta hrvatske katoličke mladeži u Bjelovaru, a koju možete pronaći ovdje.

Povjerenik za mlade Zagrebačke nadbiskupije vlč. Kristijan Tušek kaže kako mu je žao što je susret odgođen, ali da vjeruje kako će i Zagreb biti domaćin jer je svaka biskupija dosad bila domaćin jednog susreta pa ni Zagreb ne bi trebao biti preskočen. Iako, dodaje „teško je govoriti o tome hoće li biti, kada i gdje”. Kaže kako trebamo biti svjesni da mladih ima i da ih Crkva želi čuti i osluškivati. „Uvijek se može bolje! No, valja biti objektivan i hrabar. Valja sebi priznati da smo nešto učinili dobro i da isto dalje razvijamo, ali i ako smo negdje pogriješili ili posustali, da to onda ispravimo”, rekao je vlč. Tušek.

Edi Vugrinec dolazi iz Varaždinske biskupije. Aktivan je u pastoralu već 15 godina. Svira i vodi zborove: od župa u Varaždinskoj biskupiji do župe u Zagrebačkoj nadbiskupiji. Ističe kako je bitno raditi S mladima, a ne ZA mlade. „Treba se otvoriti, prijateljevati, dati savjet, raditi Crkvu s mladima, a ne za njih. Oni žele biti konkretno korisni, žele u svom radu vidjeti svrhu. Važno je i oduševljenje koje proizlazi iz kvalitete ponude. Kad mladi vide da je ta ponuda dobra, korisna, osmišljena i konkretna, Gospodin to onda uglavnom blagoslovi”, svjedoči Vugrinec.