Budi dio naše mreže
Izbornik

Argumenti HKR-a: Vjerujemo li u snagu molitve koja spašava živote?

Zagreb (IKA)

"Vjerujemo li u snagu molitve koja spašava živote?" Na to i druga pitanja su u Argumentima HKR-a u ponedjeljak, 28. veljače odgovarali voditeljica tima za trudnice udruge "Hrvatska za Život" Dijana Brozović, majka jedanaestero djece i baka troje unučadi Marija Vrdoljak i novinar HKR-a Hrvoje Josip Bišćan.

Neposredan povod emisiji je već 17. molitvena kampanja za prestanak pobačaja u Hrvatskoj, koja će početi na Čistu srijedu. Dijana Brozović je istaknula da je od 2014., tijekom kampanjâ samo u Hrvatskoj, od pobačaja spašeno više od 80 djece, od kojih je najstarije ove godine u Vukovaru krenulo u školu.

“Nijedna majka koja je odlučila roditi nije zbog toga požalila, štoviše, svaka s radošću odgaja svoje čedo!”

Majka jedanaestero djece i baka troje unučadi, ali i redovita moliteljica pred bolnicama, Marija Vrdoljak posvjedočila je da joj je sudjelovanje u toj molitvi donijelo rast u vjeri i otvorenost prema svakoj ženi koja razmišlja o pobačaju. “Pred bolnicama sam tako susretala žene koje su prije više desetljeća učinile pobačaj, koje se dandanas toga srame i ne mogu živjeti radosno”, rekla je Vrdoljak i dodala: “Odlučila sam moliti i zato što sam u vlastitoj obitelji vidjela koliko ona znači i kako mijenja srca. Na početku mi je billo nelagodno, ali uvijek sam imala pozitivne dojmove.”

U ovogodišnjoj kampanji molit će se na 37 mjesta u 35 hrvatskih gradova (u Zagrebu i Splitu moli se na dva mjesta), a najnoviji grad uključen u inicijativu je Buzet. Glavna tema ove kampanje je misao sv. Ivana Zlatoustog “U predvečerje svoga života bit ćeš pitan o ljubavi”. Tema je izabrana s obzirom na to da i hrvatski biskupi, ali i Sveti Otac, sve obitelji potiču na brigu o djedovima i bakama i njihovu aktivnu uključenost u obiteljski život. Ponekad su djedovi i bake oni koji nagovaraju na pobačaj, ali ponekad su glavni branitelji nerođenih. Za jedne i druge treba moliti i zato su za zaštitnike ove kampanje izabrani sv. Joakim i Ana, roditelji BDM.

S obzirom da je nedavno u Španjolskoj izglasan zakon po kojem “molitelji nikako ne smiju pred bolnicama uznemiravati pacijentice”, Brozović je podsjetila da se njihov molitveni angažman pred bolnicom sastoji u tome da mirno stoje s plakatima i tiho mole krunicu ili litanije te se nikome ne obraćaju izravno: “I u Hrvatskoj ima ljudi koji smatraju da je to uznemiravanje, ali u kasnijim razgovorima s njima gotovo uvijek shvatimo da se radi o vlastitom iskustvu ranjenosti pobačajem, bilo osobnom ili u obitelji”, dodala je Brozović.

U emisiji je istaknuto i da molitva svakako može mijenjati srca, kako onih koji razmišljaju o pobačaju, tako i onih koji mogu pomoći tim osobama – savjetom, ohrabrenjem i potporom, ali i konkretnom materijalnom i financijskom pomoći.

Na pitanje o iskustvima iz susreta s okolinom kao majka jedanaestero djece, Vrdoljak je rekla da nikome nije ništa objašnjavala. Jednostavno je svoju radost zbog trudnoće prenosila u svoju okolinu i to je bilo, kako je rekla, najsnažnije svjedočanstvo.

Brozović je dodala da pomoć koju pružaju trudnicama i mladim majkama u nevolji uključuje plaćanje majkama stanarine i režija, da mogu dostojanstveno živjeti. “Pomažemo im i s poklon bonovima za hranu i svime što im je potrebno za dijete, čak pripremamo majke i za odlazak u rodilište. Nekima plaćamo dovršetak školovanja ili nalazimo poslove, kako bi se mogle same brinuti za sebe, iako ih nikad ne napuštamo.”

Na pitanje o ulozi muškaraca u pitanju pobačaja, Bišćan je naglasio da su muškarci pozvani braniti i štititi svaki život i pozvao ih sve da se, unatoč svim izazovima, opredijele za život i ohrabre svoje žene i djevojke da začeti život rode te uvijek budu uz njih.

Sve informacije o inicijativi “40 dana za život” i udruzi “Hrvatska za Život” mogu se naći na njihovoj stranici.