Budi dio naše mreže
Izbornik

Arheolozi otkrili nove pojedinosti o bazilici Svetog groba

Jeruzalem (IKA)

Arheolozi koji istražuju Baziliku Svetog groba u Jeruzalemu objavili su u ponedjeljak 16. siječnja nove detalje o strukturi i povijesti toga mjesta, prenosi KNA.

Istraživački tim rimskog sveučilišta Sapienza predočio je nadležnim predstavnicima kršćanskih zajednica povijest izgradnje na mjestu Kristova groba, kao i nove detalje i dokaze, priopćili su franjevci u Jeruzalemu, koji su zajedno s predstavnicima Grčke pravoslavne crkve i armenske zajednice odgovorni za baziliku.

Najnovija istraživanja potvrđuju da je današnja grobna rotonda podignuta na kamenolomu na kojemu je, u vrijeme rimskog cara Hadrijana (117. – 138) bio podignut poganski hram. Početkom 4. stoljeća on je uklonjen i na tom je mjestu sagrađena crkva, a o vremenu i karakteru radova svjedoče pronađeni tragovi.

Bazilika Svetog groba od 2016. podvrgnuta je opsežnoj obnovi. Najprije je osigurana kapela iznad Kristova groba, nakon čega je morao biti iznova postavljen pod, koji je zbog šupljina i pomicanja postao neravan, nestabilan i nesiguran za posjetitelje. Radovi na stabiliziranju poda omogućili su arheološka istraživanja u dubini tla.

Franjevac Virgilo Corbo još je 1974. ondje proveo istraživanja i zabilježio detalje koji su sada potvrđeni i dodatno pojašnjeni. Tijekom najnovijih istraživanja pronađeni su tragovi klinova i rezovi na tadašnjem kamenolomu. Osim toga, otkrivena su dva sloja mramora oko kružnog kamena na Isusovu grobu.

Istraživanja bi se morala nastaviti i pritom pomno pregledati različite slojeve, priopćili su franjevci, koji smatraju da se jedino na taj način može dobiti potpuna slika i utvrditi kronologija građevinskih radova na Svetom grobu.