Budi dio naše mreže
Izbornik

Australija: Novi ordinarij za anglikance u zajedništvu s Katoličkom Crkvom

Vatikan (IKA)

Papa Franjo imenovao je u Australiji kanadskoga svećnika Carla Reida ordinarijem Osobnoga ordinarijata za anglikance koji su stupili u zajedništvo s Katoličkom Crkvom, priopćio je 26. ožujka Tiskovni ured Svete Stolice. Istodobno je prihvatio povlačenje iz službe dosadašnjega ordinarija Harryja Entwistlea (78).

Nekadašnji anglikanski biskup Reid (68) dosad je bio dekan u Osobnom ordinarijatu za područje SAD-a i Kanade. Godine 2013. zaređen je za katoličkoga svećenika a do sada je vodio župu u Britanskoj Kolumbiji u Kanadi, prenosi Kathpress.

Papa Benedikt XVI. godine 2009. objavio je apostolsku konstituciju „Anglicanorum Coetibus“ namijenjenu anglikancima koji uđu u puno zajedništvo s Katoličkom Crkvom, kao „novi put za promicanje jedinstva kršćana, istodobno priznajući legitimne različitosti u očitovanju naše zajedničke vjere“. U noti Tiskovnoga ureda Svete Stolice na predstavljanju dokumenta istaknuto je da nije riječ o inicijativi Svete Stolice, nego „o velikodušnom Papinu odgovoru na opravdane težnje tih anglikanskih skupina. Ustanovljenje te nove strukture uklapa se u puno suglasje sa zauzimanjem za ekumenski dijalog, koji je prioritet Katoličke Crkve“. Osobni ordinarijat podložan je Kongregaciji za nauk vjere i drugim vatikanskim uredima prema njihovim nadležnostima.

Kongregacija za nauk vjere ustanovila je zatim 15. lipnja 2012. godine Osobni ordinarijat za anglikance koji su stupili u zajedništvo s Katoličkom Crkvom u Australiji, a za prvog ordinarija Benedikt XVI. imenovao je vlč. Harryja Entwistlea, koji je kao anglikanski svećenik služio u biskupiji Perth.