Budi dio naše mreže
Izbornik

Australski Vrhovni sud saslušat će žalbu kardinala Pella

Canberra (IKA)

Najviši sud u Australiji saslušat će žalbu kardinala Georgea Pela koji je osuđen na šest godina zatvora zbog zlostavljanja maloljetnika, objavio je 13. studenoga Vatican News.

Australski Vrhovni sud, posljednja sudska instanca u toj zemlji, prihvatio je u srijedu 13. studenoga razmotriti žalbu koju je kardinal George Pell uložio na raniju osuđujuću presudu zbog seksualnog zlostavljanja dvojice maloljetnih dječaka, koje se, navodno, dogodilo u sakristiji katedrale u Melbourneu 1996. godine kada je Pell ondje bio nadbiskup. Prvostupanjsku presudu, objavljenu u veljači ove godine, u kolovozu je potvrdio Vrhovni sud države Victoria.

Kardinal Pell koji je uvijek za sebe tvrdio da je nevin i odbacivao sve optužbe odlučio je u rujnu podnijeti žalbu Vrhovnome sudu Australije. Još nije poznato kada će je Vrhovni sud razmatrati ali će se žalbeni postupak održati vjerojatno tek nakon ožujka iduće godine.

Predsjednik Australske biskupske konferencije, nadbiskup Mark Coleridge, oglasio se tim povodom izjavom u kojoj je naveo da „svi Australci imaju pravo uteći se žalbom Vrhovnome sudu“ i „kardinal George Pell iskoristio je to pravo, a Vrhovni sud utvrdio je da kazna koja mu je dosuđena zaslužuje da je sud razmotri.“ Nadbiskup je dodao da će ta odluka „dodatno produžiti dugotrajan i težak proces, ali možemo se samo nadati da će žalba biti razmotrena što je prije moguće i da će presudom Visokog suda sve biti razjašnjeno i riješeno.“