Budi dio naše mreže
Izbornik

Banja Luka: Održan radni susret voditelja liturgijskog pjevanja

Banja Luka (IKA)

Radni susret s voditeljima liturgijskog pjevanja u Banjolučkoj biskupiji „Za bolje pjevanje u liturgijskim zajednicama“ održan je u subotu, 18. veljače u dvorani Biskupijskog ordinarijata u Banjoj Luci na poziv biskupa ordinarija Franje Komarice, prenosi TABB.

Povod za susret bio je novi Kantual, koji je nakon dugo godina pripremanja i čekanja, konačno ugledao „svjetlo dana“.

Susret, na kojemu je sudjelovalo tridesetak sudionika, počeo je uvodnom riječju biskupa Komarice. Osim izraza dobrodošlice i zahvalnosti za dolazak, biskup je ukratko uveo u neposredni liturgijski čin okupljenih: zajedničko pjevanje Trećeg časa. Pjevanje je predvodila s. Julijana Djaković, koordinatorica crkvenog pjevanja u Banjolučkoj biskupiji.

Biskup Komarica održao je uvodno predavanje. Podsjetio je na raniju predratnu i poratnu praksu održavanja sličnih susreta u biskupiji. Pojasnio je potrebu pravilnog vrednovanja crkvene glazbe unutar župnih zajednica. Podsjetio je na praksu pjevanja i muziciranja u Crkvi od samih početaka Crkve, tj. od apostolskih vremena, citirajući brojna mjesta. Posebno se zadržao na osvjetljavanju odnosa suvremene Crkve prema upotrebi i vrednovanju glazbe, odnosno pjevanja na liturgijskim slavljima. Citirao je više službenih koncilskih i pokoncilskih odredbi.

Zadržao se i na prikazu nastanka liturgijske pjesmarice „Pjevajte Gospodinu pjesmu novu“ – na prvom izdanju iz 1983. i drugom popravljenom i dopunjenom izdanju 20 godina kasnije 2003., koje sadrži i Dodatak, s „Vlastitostima BK BiH“. Pohvalno je govorio o sudjelovanju i članova Liturgijskog vijeća BK BiH u nastanku tog izdanja kao i o njihovom velikom doprinosu kod pripreme Kantuala.

Pri koncu je biskup govorio i o upotrebi glazbala na liturgijskim slavljima.

Sudionici su imali prigodu čuti duže izlaganje uz praktične, pokazne vježbe, mr. Marka Stanušića, dugogodišnjeg profesora crkvene glazbe, zborovođe i orguljaša katedrale u Sarajevu, člana Vijeća za liturgiju BK BiH. Opširno je govorio o sadržaju i načinu upotrebe Kantuala te o tehničkim pomagalima za što bolju primjenu „bogatog blaga“ Kantuala. Njegovo izlaganje je bilo i dijaloško, jer su brojni nazočni imali konkretna pitanja, na koje je on stručno odgovarao.

Sestra Julijana, koordinatorica, izvijestila je o aktualnom stanju glede liturgijske glazbe po župama i redovničkim zajednicama u biskupiji. Izrazila je zadovoljstvo zbog velike ljubavi mnogih za pravilno služenje liturgijskom pjesmaricom i Kantualom. Potakla je nazočne da se ne umore u predvođenju pjevanja na liturgijskim slavljima u duhu važećih crkvenih odredbi.

Upoznala ih je zatim s dva važna datuma ove godine u biskupiji: blagdanom bl. Ivana Merza 10. svibnja i 20. obljetnicom njegova proglašenja blaženim i 22. lipnja – 20. obljetnicom dolazak sv. pape Ivana Pavla II. Svečana zborovanja su predviđena u katedrali 10. svibnja za djecu i mlade pjevače i na Petrićevcu, 22. lipnja za odrasle.