Budi dio naše mreže
Izbornik

BANOVINA Ubrzava se uklanjanje u potresu teško oštećenih objekata

Sisak/Petrinja/Glina (IKA)

Uklanjanje 19 objekata koji su u potresu teško oštećeni započelo je u peta 23. travnja. Od toga broja 14 je objekata u privatnom vlasništvu. Posrijedi su uglavnom obiteljske kuće na području Petrinje, Siska, Gline, Jasenovca, Majura i Kukuruzara. Vlasnici su prethodno dali pisanu izjavu o suglasnosti da se urušene nekretnine temeljito uklone, javlja mrežni portal Stožera za otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom - potresinfo.gov.hr.

U tijeku je i postupak ishođenja suglasnosti za uklanjanje dodatnih 20 nekretnina. U međuvremenu je pripremljeno stotinjak elaborata o uklanjanju nekretnina kojih je statika bitno poremećena te predstavljaju  opasnost.

Na području Banovine dosad je uklonjeno više od 40 građevina koje su stradale uslijed razornoga potresa s kraja prošle godine i podrhtavanja tla slabije jakosti koji su za tim uslijedili.

Zaprimljeno 4915 zahtjeva za poslijepotresnu obnovu nekonstrukcijskih elemenata na kućama

Istodobno, Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje zaprimio je 4915 zahtjeva za poslijepotresnu obnovu nekonstrukcijskih elemenata na obiteljskim kućama poput dimnjaka, krovišta i zabatnih zidova.

U tijeku je izrada projekata tzv. nekonstrukcijske obnove, a predviđeno je da početkom svibnja započnu radovi na obnovi.  Ugovori za izradu projektne dokumentacije potpisani su za 1060 kuća.

Dosad je 37 tvrtki iskazalo interes za izvođenje radova. Idućeg će tjedna biti potpisani prvi ugovori s izvođačima radova na obnovi nekonstrukcijskih elemenata (dimnjaka, krovišta i zabatnih zidova), izvijestio je mrežni portal Stožera za otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom – potresinfo.gov.hr.