Budi dio naše mreže
Izbornik

Bdjenje pred Veliku Gospu na Kalvariji u Srijemskoj Mitrovici

Zagreb (IKA)

U srijemskomitrovačkoj župi u petak, 14. kolovoza, proslavljena je tradicionalna uočnica – bdjenje pred svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo.

Misa se, tradicionalno slavi na Kalvariji pred crkvom koja je posvećena Žalosnoj Gospi Mitrovačkoj.

Nakon molitve krunice, te prilike za sakrament pomirenja slavljena je euharistija, koju je predslavio srijemskomitrovački župnik, mons. Eduard Španović.

„Okupili smo se na našoj dragoj Kalvariji oko naše drage Mitrovačke Žalosne Gospe, u predvečerje najvećeg marijanskog blagdana, svetkovine Velike Gospe. Zasigurno da nam je želja pred Gospodina izliti sve svoje molbe i želje. Učinimo to sa najvećom pobožnošću i ljubavlju“, rekao je mons. Španović na početku, pozdravljajući sve okupljene vjernike.

U prigodnoj homiliji, progovorio im je o liku Blažene Djevice Marije, te ih je potaknuo na veću pobožnost prema dragoj nebeskoj Majci.

„Večeras i sutra se kršćani širom svijeta okupljaju u marijanskim svetištima. U naša lijepa Marijanska svetišta Ilok, Aljmaš, Marija Bistrica, Trsat… i u svjetska svetišta poput Lurda i Fatime oko lika drage Isusove Majke da ju mole za zagovor. Nalazimo se uoči najvećeg marijanskog blagdana Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, ali o tome ću pričati sutra.“

„Danas želim da u svom srcu stvorimo ozračje sutrašnje svetkovine. Širom naše drage Domovine ljudi će se okupljati u marijanskim svetištima ali u nešto manjem broju, zbog situacije sa korona virusom. Danas smo se i mi okupili oko naše Mitrovačke Gospe Žalosne, oko Njenog kipa koji se nalazi u ovoj kapeli.“

„Na ovom mjestu trebamo se osjećati kao kod kuće, a duhom se ujediniti sa tolikim kršćanima širom svijeta. Predajmo Mariji svoje potrebe, svoje molitve. To je naša draga Majka koja će nam pomoći. Molimo za oboljele, za medicinsko osoblje, da se ova situacija smiri, za lijek. Mnoge su naše prošnje i potrebe i sve ih stavimo u Marijine ruke“, poručio je mons. Španović.