Budi dio naše mreže
Izbornik

Beatificirani kardinal Wyszyński i Majka Czacka

Varšava (IKA)

Prefekt Kongregacije za proglašenje blaženih i svetih kardinal Marcello Semeraro predslavio je u nedjelju 12. rujna 2021. u Varšavi misu tijekom koje je proglasio kardinala Stefana Wyszyńskog i Majka Elizabetu Ružu Czacka blaženima, objavila je Catholic News Agency.

Slavlje je održano u crkvi Božje Providnosti.

Kardinal Semeraro izrazio je hvalu kardinalu Wyszyńskom što je kao primas Poljske pružao otpor komunizmu u ime Crkve, te Majci Czazka, slijepoj redovnici koja je promijenila brigu o osobama s oštećenjima vida, što je pokazala „model služenja“.

Rekao je da je dvoje novih blaženika od poljskog naroda primilo „neprocjenjivo blago vjere i životnost stoljetne tradicije ljubavi prema Bogu“. Zauzvrat su mu ponudili „doživotno uvjerenje u Božje prvenstvo (Soli Deo – Samo Bogu – bilo je biskupsko geslo kardinala Wyszyńskog), i da je on sposoban vratiti čovjek u dostojanstvo“.

„Dali su svjedočanstvo življenja vjernoga evanđelju, po svaku cijenu. Ostavili su model služenja pojedincu u potrebi, čak i kada o njemu nitko ne brine te se čini da ravnodušnost prevladava“, kazao je kardinal.

Beatifikaciji su prisustvovali i svjedoci čuda koja su se dogodila po zagovoru novih blaženika. Osamnaestogodišnja Karolina Gawrych nosila je relikvijar s moćima bl. Elizabete Ruže po čijem se zagovoru oporavila od teške nesreće. Relikvijar s moćima bl. Stefana nosila je s. Nulla koja je ozdravila od petcentimetarskog tumora u grlu nakon što se njezina redovnička zajednica utekla njegovom zagovoru.

Prigodom beatifikacije obznanjeno je da će se godišnja proslava spomendana kardinala Wyszyńskog slaviti 28. svibnja (dan preminuća), a Majke Czacka 19. svibnja (preminula 15. svibnja).

Misu su suslavila 80 poljskih biskupa, 45 biskupa iz inozemstva i 600 svećenika. Među prisutnim kardinalima bili su apostolski milostinjar Konrad Krajewski, češki kardinal Dominik Duka, varšavski nadbiskup kardinal Kazimierz Nycz i umirovljeni krakowski nadbiskup Stanislaw Dziwisz. Također su sudjelovali i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić te zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski. Sudjelovalo je i oko 7 tisuća vjernika.

Beatifikacija je proslavljena u istovremeno kad i završna misa 52. Međunarodnog euharistijskog kongresa u Budimpešti koju je predslavio papa Franjo. Sveti Otac se u nagovoru uz molitvu Anđeoskog pozdravljenja osvrnuo i na taj događaj.

„Danas, nedaleko odavde, u Varšavi, dvoje je svjedoka evanđelja proglašeno blaženima: kardinal Stefan Wyszyński i Elizabeta Czacka, utemeljiteljica Sestara franjevki Službenica Križa. Dva lika koja su izbliza upoznala križ: poljski primas, uhićen i šikaniran, uvijek je bio hrabar pastir prema Kristovu srcu, glasnik slobode i ljudskoga dostojanstva; sestra Elizabeta, koja je izgubila vid vrlo mlada, cijeli je život posvetila pomaganju slijepima. Neka nas primjer novih blaženika potakne da snagom ljubavi pretvorimo tamu u svjetlo“, poručio je Papa, izvještava CNA.