Budi dio naše mreže
Izbornik

Betlehemsko svjetlo doneseno u Dom za starije i Opću bolnicu u Slavonskom Brodu

Slavonski Brod (IKA)

Betlehemsko svjetlo, koje je u srijedu 16. prosinca stiglo u župu Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu, svečano je u ponedjeljak 21. prosinca doneseno i u dvije ustanove na području te župe; u Dom za starije i nemoćne i u Opću bolnicu „Dr. Josip Benčević“.

Tom plemenitom gestom, ove godine u posebnim uvjetima zbog pandemije, domaći su svećenici željeli upravu, korisnike i djelatnike Doma te upravu, liječnike, medicinsko osoblje i pacijente bolnice, o kojima duhovno skrbe, a koji su već dugo u izolaciji, ohrabriti, pokazati im svoju kršćansku blizinu. Duhovni program ispred Doma za starije i nemoćne te ispred kapele Sv. Ivana Nepomuka u sklopu bolnice predvodio je domaći župnik Ivan Lenić, a nazočni su bili duhovni pomoćnik u Domu vlč. Branko Vincetić te đakon vlč. Marko Obradović.

U prigodnoj riječi župnik Lenić je, među ostalim, istaknuo kako su „tim skromnim činom donošenja Betlehemskoga svjetla, koje na simboličan način ponazočuje dolazak Sina Božjega među ljude, te njegovo suputništvo s nama na zemlji, željeli očitovati malu gestu iskrene blizine i zajedništva s korisnicima, odnosno bolesnicima i djelatnicima tih časnih ustanova Grada i Županije“.

„Dok vam predajemo ovo Svjetlo također očitujemo svoje poštovanje prema vašem plemenitom služenju u ovim ustanovama, napose u ovom vremenu velike kušnje, kao i duhovne solidarnosti s vama, nadasve vama starijima koji nas pratite s prozora i balkona, ali i drugima koji leže prikovani na svoje krevete. Molimo ovdje i sada, ali i u našim župama, samostanima i crkvama, da onaj koji je Svjetlost na prosvjetljenje čitavoga svijeta i koji je Mir naš – Mesija i kralj, koji dolazi pohoditi nas ovoga Božića, ispuni svojim božanskim svjetlom sve vas, da vas vodi svojim svjetlom u vremenima nesigurnosti, nedoumica i neizvjesnosti; u vašim nedaćama i zadaćama“, rekao je uz ostalo župnik Lenić. Čestitajući Božić poželio je da im prisutnost Betlehemskog svjetla bude znakom Emanuela – Boga s nama, znakom Božića koji dolazi, znakom nade i ohrabrenje, mira i ljubavi.

Betlehemsko svjetlo župnik Lenić je ispred Doma za starije i nemoćne predao ravnateljici Mariji Filipović, a ispred Bolnice uime obvezom spriječenog ravnatelja dr. Josipa Samardžića dr. Ivanu Krajinoviću, predsjedniku Hrvatskog katoličkog liječničkog društva podružnice Slavonski Brod.

Nakon zajedničke molitve Očenaša župnik Lenić blagoslovio je sve korisnike i djelatnike tih dviju ustanova. Susret je adventskim i božićnim pjesmama animirala pjevačka skupina Ad astra.

Posebno je dirljivo bilo ispred Doma za starije i nemoćne gdje je dvadesetak od ukupno 239 korisnika te nekoliko djelatnika pratilo susret sa svojih prozora i balkona te zahvalu izrazilo pljeskom, mahanjem ruku i čestitanjem Božića.

Ravnateljica Filipović i dr. Krajinović zahvalili su župniku Leniću na toj plemenitoj gesti naglasivši kako im je to velika utjeha s obzirom da su kroz ovo vrijeme pandemije prošli teške trenutke kako u Domu tako i u Bolnici te ohrabrenje za dalje.