Budi dio naše mreže
Izbornik

Betlehemsko svjetlo stiglo u Rijeku

Rijeka (IKA)

Betlehemsko svjetlo mira u Rijeku su donijeli članovi Zdruga katoličkih skauta Riječke nadbiskupije i zajedno s predstavnicima Saveza izviđača Rijeka u ponedjeljak 14. prosinca točno u podne predali riječkom nadbiskupu Ivanu Devčiću i imenovanom riječkom nadbiskupu koadjutoru Mati Uziniću. 

„Sve je ove godine drugačije, pa i doček Betlehemskog svjetla“, rekao je nadbiskup Devčić na dočeku ispred Nadbiskupskog doma.

Nakon zajedničke molitve Anđeoskog pozdravljenja predstavnik Zdruga katoličkih skauta Riječke nadbiskupije Mate Mrša čestitao je nadbiskupu Devčiću 20. obljetnicu biskupske službe, a imenovanom nadbiskupu koadjutoru Uziniću poželio dobrodošlicu u Riječku nadbiskupiju. Zahvaljujući na čestitkama mons. Devčić rekao je „da smo unatoč skromnijem dočeku Betlehemskog svjetla, u ovom vremenu pandemije koronavirusa dužni kao vjernici svoji djelima i riječima proslavljati Gospodina“. Katoličkim skautima i izviđačima zahvalio je na ustrajnom radu s mladima te izrazio nadu u veću uključenost djece u ove organizacije koje njeguju zajedništvo, ali i međusobnu suradnju.

„Betlehemsko svjetlo mira simbolizira betlehemsko dijete Isusa Krista koje je došlo na svijet kao svjetlo svijeta. Ono nas potiče da budemo svjetlo jedni drugima jer Isus je došao zbog svih ljudi“, rekao je mons. Uzinić. „Ove dvije lampe zapaljene su s istog svjetla i drago mi je da su dvije organizacije povezane oko istog svjetla. Betlehemsko svjetlo potiče nas na izgaranje jednih za druge jer svjetlo da bi gorjelo mora se trošiti. Svojim stilom života primjer ste da je vrijedno živjeti i raditi jedni za druge“, poručio je mons. Uznić. Istaknuo je da je svaki čovjek vrijedan i za svakoga se treba boriti, svakoga štititi. „Isus je došao i postao jedan od nas kako bi nas učinio boljim ljudima. Nemojmo samo nositi njegovo svjetlo, nego budimo njegovo svjetlo jedni za druge“, poručio je mons. Uzinić.

Biskupi su na kraju čestitali Božić članovima katoličkih skauta i izviđača, kao i svima kojima će narednih dana donijeti Betlehemsko svjetlo mira. Katolički skauti  narednih dana odnijet će ga u veće župe Riječke nadbiskupije te mole župnike ostalih župa da im se jave radi dogovora oko dolaska svjetla u njihove župe.