Budi dio naše mreže
Izbornik

Biblijski duhovni susret u došašću

Đakovo (IKA)

Prvi biblijski duhovni susret „Proročke slike u vremenu došašća“ održan je u četvrtak 1. prosinca u Župi Svih svetih u Đakovu. Voditelj susreta bio je vlč. dr. sc. Ivan Benaković, bibličar i profesor na KBF-u Đakovu.

Susret je počeo riječima dobrodošlice domaćeg župnika Ivana Lenića. Vlč. Benaković promišljao je o smislu proroka iz biblijske perspektive, kazavši kako je prorok u Bibliji prije svega čovjek vjere. Onaj koji je u svakodnevnom molitvenom susretu s Bogom te je time obdaren duhovnim očima kojima može razlučivati znakove vremena. On nije poput filmskih proroka koji navještaju smak svijeta i propast čovječanstva, nego je prorok čovjek koji živi sadašnjost u perspektivi budućeg zajedništva s Bogom. Potom je rekao kako liturgija Božje riječi u vremenu došašća donosi najčešće tekstove iz Knjige proroka Izaije u kojima se progovara o Božjoj viziji svijeta.

Uslijedilo je tumačenje izabranog ulomka iz Knjige proroka Izaije, a ovaj puta to je bio tekst o mladici iz panja Jišajeva u Iz 11, 1-10. Pošavši od tog teksta vlč. Benaković je upućivao u smisao toga teksta za život svakodnevnice. Ono što dominira u navedenom tekstu jest prvotno prikaz Boga koji posredstvom svoga Duha obdaruje pojedinca kako bi bio autentični čovjek vjere. Isti tekst donosi i proročke slike mira u kojima se nastoje pomiriti očigledno suprotstavljeni polovi svjetske pojavnosti. No upravo je vjera ona koja uči kako se već sada i ovdje treba otvoriti Bogu koji nas osposobljava za kreiranje novog svijeta koji će počivati na skladnim odnosima između bića stvorene stvarnosti, zaključio je vlč. Benaković.