Budi dio naše mreže
Izbornik

Biblijski seminar u Đakovu

Đakovo (IKA)

U organizaciji Nadbiskupijskog povjerenstva za biblijski pastoral, u Dvorani biskupa Mandića Nadbiskupijske i fakultetske knjižnice, u subotu 18. ožujka održan je seminar za čitače, voditelje biblijskih skupina i sve zainteresirane za otkrivanje tajni Biblije. Seminaru je nazočilo više od osamdeset osoba iz 35 župa nadbiskupije. Tema seminara bila je „Smisao evanđeoskih izvještaja o Isusovim ozdravljenjima“.

Nakon uvodne molitve, okupljene je pozdravio povjerenik za biblijski pastoral Nadbiskupije Đakovačko–osječke vlč. dr. sc. Ivan Benaković. Predstavljen je tijek seminara koji je započeo predavanjem vlč. dr. sc. Ivice Ćatića, profesora biblijskih predmeta na KBF- u Đakovu.

Profesor Ćatić, u svom nastupu, koji je sadržavao tumačenje biblijskog teksta iz Ivanova Evanđelja (Iv 9, 1-41), apostrofirao je temeljne naglaske ove svetopisamske poruke kroz analizu biblijske slike Isusovog susreta sa slijepcem od rođenja.

Istaknuo je kako svaki govor o Isusovim čudesima u sebi nosi poruku očitovanja Kraljevstva Božjega. Fenomen Božje prisutnosti moguće je prihvatiti jedino snagom vjere, a osim Boga kao početnog aktera susreta, nužno je potreban i „primatelj čuda“, osoba koja se otvara božanskom svjetlu.

Isus u ovom susretu prilazi i otklanja temeljni čovjekov problem koji mu priječi normalno integriranje u zajednicu kojoj pripada (tjelesna sljepoća). Nakon prvog koraka, slijedi ljudska reakcija na ovaj događaj koja poprima različite forme ponašanja (čista znatiželja, površna zainteresiranost – farizeji, pritisak na roditelje, ozdravljene osobe i na kraju pokušaj potpunog degradiranja vrijednosti izlječenja). Ovo je potvrda tvrdokornosti srca koje je „okovano“ čistim rigorizmom Zakona i ne prihvaća mogućnost drugačije Božje prisutnosti i djelovanja.

Znakovito je kako izliječeni slijepac, od nepoznatog marginalca postaje glavni akter očitovanja Božje ljubavi i ustrajni svjedok Isusove božanske naravi (r. 31 -33). To je nevjerojatan čin hrabrosti koja ga može stajati izbacivanja iz zajednice u gubljenja svi ljudskih prava. Na početku teksta farizeji se pitaju što je uzrok njegovoj bolesti (osobni grijeh ili grijeh roditelja, r.2)? Isus odgovara, da je njegova bolest prilika za očitovanje silnih Božjih dijela.

Promatrajući ovu biblijsku sliku, dolazimo do zaključka potvrde stalne Božje prisutnosti u svim prilikama ljudskoga života, a osobito u stanju bolesti, koje čovjeku na konkretan način pokazuje osobne granice (krhkost, malenost i prolaznost). Nakon što zajednica odbacuje izliječenog kroz sumnjičavost okorjeloga srca, Isus mu prilazi i daje novu snagu za život vjerničkog svjedoka.

Nakon predavanja prof. Ćatića i kratke okrijepe pristupilo se praktičnom radu s biblijskim tekstom (osam radionica). Tema promišljanja bio je tekst iz Knjige Tobijine (Tob 11, 1-16), koristeći metodu Lectio divina. Jedna od temeljnih poruka ove biblijske slike može se izraziti riječima kako bolest kao fenomen u obitelji ima daleko više pozitivnih učinaka od same patnje koju sadrži (jačanje zajedništva, usrdnija molitva za drugoga, otkrivanja do tada neprepoznatih vrijednosti, jačanje svijesti o brizi za druge).

Na kraju susreta održan je zajednički plenum na kome su predstavnici radionica iznijeli svoje dojmove i ocjenu ovog seminara. Istaknuto je kako su ponovo imali prigodu bolje iskusiti metode rada s biblijskim tekstom i nešto novo naučiti.

Povjerenik za biblijski pastoral vlč. dr. sc. Ivan Benaković, na kraju je zahvalio svim nazočnima na predanom, aktivnom i konstruktivnom sudjelovanju, predstavivši ponude praćenja biblijskog pastorala u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, kao što su; virtualne platforme Biblijska duhovnost na WhatsAppu i Viberu kojima se može pristupiti slanjem svog telefonskog broja. Moguće je pratiti i youtube kanal; „Razumljivi Bog – kršćanstvo koje ima smisla“ i TV emisiju na Slavonskoj televiziji (četvrtkom u 21 sat) pod istim nazivom. Ovom prigodom predstavljena je mogućnost seminarskog načina rada na dekanatskoj razini koja bi imala još više rezultata u širenju i prihvaćanju biblijskih istina, kao i formiranju biblijskih zajednica u župama.