Budi dio naše mreže
Izbornik

Birgit Mock: Tijekom sinodskog hoda u svim se regijama postavljaju slična pitanja

Vatikan (IKA)

Dopredsjednica Središnjeg odbora njemačkih katolika (ZdK) Birgit Mock u razgovoru za Vatican News istaknula je da vjernici u različitim regijama svijeta tijekom sinodskog hoda iznose mnoga slična pitanja i zabrinutosti. Mock je u četvrtak 12. svibnja navečer govorila na događaju o temi „Impulsi mjesnih Crkava za svjetsku Sinodu“ u njemačkom veleposlanstvu pri Svetoj Stolici.

Njemačka predstavnica laika je u razgovoru za Vatican News iznijela ocjenu da se rezultati Sinodalnog puta u Njemačkoj doživljavaju kao važan doprinos u sveopćoj Crkvi. U Njemačkoj je početna točka sinodskog hoda očito bila teška kriza zlostavljanja koja je potresla Crkvu. „Boriti se protiv toga za nas je važno pitanje i doživjela sam da se to širom svijeta prepoznaje kao važno, jer je važno obrađivati i sistemske uzroke. Sada smo u Njemačkoj mnoge stvari ponovo procijenili te ih nosimo u Rim u nadi da će to biti polazna točka za daljnje savjetovanje.“

Mock je zajedno s biskupom Helmutom Dieserom na Sinodalnom putu Katoličke Crkve u Njemačkoj vodila Forum o seksualnosti i partnerstvu. U listopadu će se u Rimu održati prva od dvije velike skupštine Sinode o sinodalnosti. Papa Franjo je proglasio svjetsku Sinodu kada je Sinodalni put već bio u tijeku u Njemačkoj. U posljednje dvije godine na pripremnim susretima u svim mjesnim Crkvama diljem svijeta posvećenima slušanju Božjeg naroda raspravljalo se o širokom spektru pitanja. „Ali slična se pitanja postavljaju u svim regijama“, objašnjava Birgit Mock. „To je uvijek situacija žena. Uvijek je pitanje sudjelovanja. Uvijek se postavlja pitanje oblika svećeničkog života, koji ovdje igraju ulogu. Zato vjerujem da su pitanja vrlo slična, a to smo također primijetili u čitanju dokumenta Proširi prostor svojeg šatora“.

Jedna od osobitosti cjelokupnog sinodskog procesa u svjetskoj Crkvi, kako je istaknula Mock na panel raspravi, su različiti načini rada u svakoj Crkvi. „Moramo prihvatiti da imamo različite brzine. Nije riječ o tome da je brzina dobra, a sporost loša, već je potrebno poštovanje“, rekla je njemačka predstavnica laika. To se može naučiti od pape Franje.

Na panel raspravi u njemačkom veleposlanstvu pri Svetoj Stolici sudjelovale su i po jedna predstavnica sinodalnih procesa iz Irske i Francuske: Nicola Brady, predsjednica Upravnog odbora irskog Sinodalnog puta, te Monique Baujard, voditeljica Službe za obitelji i društvo pri skupini od 120 članova Francuske biskupske konferencije. Iz Njemačke je govorio i biskup Franz-Josef Overbeck iz Essena. Rekao je da papa Franjo želi „Crkvu koja uči“, a ona mora biti „transverzalna, ne samo odozgo prema dolje“. Sva četiri gosta panela uvjerena su da je sinodski put sadašnjost i budućnost Crkve.