Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Bätzing o Benediktu XVI.: Zalagao se za kontinuitet i razvoj

Vatikan (IKA)

Na tiskovnoj konferenciji nakon mise zadušnice u četvrtak poslijepodne 5. siječnja u Rimu, predsjednik Njemačke biskupske konferencije biskup Georg Bätzing odao je počast Benediktu XVI.: Pokojnik je nastojao osigurati kontinuitet i razvoj u Crkvi, prenosi Vatican News.

„Danas je ganutljiv dan u Rimu i u cijelom svijetu“, rekao je biskup Bätzing novinarima u uvodnoj riječi. Vrlo je zahvalan i sretan što su i brojni drugi njemački biskupi te visoki predstavnici Savezne Republike Njemačke odali posljednju počast „Papi iz Njemačke”. „Bio sam impresioniran dostojanstvom tog vrlo jednostavnog slavlja, a s druge strane vrlo velikog“, dodao je. Osobito je podvukao molitvene trenutke u tišini. „Vjerujem da bi se i papi Benediktu to tako svidjelo te da bi i on tako htio“.

Biskup Bätzing se također osvrnuo na Papinu propovijed na sprovodnoj misi: „Papa Franjo je u nekoliko pogleda govorio o predanju koje je obilježilo život pape Benedikta: predanju u zahvalnosti, predanju u molitvi i predanju koje nose vjernici Crkve, kojoj pastir služi”.

Vjernička je zajednica pokopala papu i to dirljivo slavlje sigurno će „dugo biti s nama“, nastavio je mons. Bätzing. „Djelo ovoga pape Benedikta kao teologa, kao učitelja Crkve, u što je on bio sasvim siguran, kao onoga koji je vodio Crkvu kao pastir, kao vrhovni pastir, sada odlazi u povijest i pokazat će svoje učinke“. Sada je zadaća biskupa, ali i jednostavnih vjernika koji su „mogli doživjeti ove učinke” da ih prenesu u budućnost. „To je posao koji je sada na nama“.

Izjasnio se protiv brzog otvaranja procesa beatifikacije Benedikta XVI. „Mislim da sada nije trenutak“. Istaknuo je kako Crkva ima dobar i provjeren postupak za beatifikacije. To osigurava vrijeme odmora, promišljanja i molitve u prvih pet godina nakon smrti. Tako eventualne važne odluke mogu sazrijeti. Činjenica da je 2005. nakon smrti Ivana Pavla II. nastao pokret za žurnu beatifikaciju pod geslom „Santo Subito“ bila je neobična i iznimna situacija. „To se ne može ponavljati“, rekao je Bätzing.

Mons. Bätzing je rekao da želi izraziti svoju zahvalnost Benediktovu dugogodišnjem privatnom tajniku nadbiskupu Georgu Gänsweinu „za uslugu koju je nadbiskup Gänswein učinio papi Benediktu“. Mons. Gänswein je učinio mnogo ne samo za vrijeme Benediktova pontifikata, nego i u proteklih deset godina. „Bio je i ostao uz tog papu u miru do njegovih posljednjih sati i do današnjeg sprovoda”, rekao je mons. Bätzing. Što se tiče budućnosti nadbiskupa Gänsweina, „on će sigurno odlučiti sam, a oni koji moraju odlučivati sigurno će donijeti dobre odluke“, dodao je predsjednik Njemačke biskupske konferencije.

Biskup Limburga uvjeren je da je Benedikt XVI. cijenjen. Smatra da nije u redu ako ga se uvodi „u ovaj polaritet tradicionalista, konzervativaca i progresista“. Benedikt XVI. vodio je Crkvu u svom stilu. „Papa Franjo vodi Crkvu u svom stilu i sada poziva cijelu Crkvu da sluša, da krene na put, da postane sinodalna Crkva, da se uči sinodalnosti“.