Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Bogdan blagoslovio novi obalni ophodni brod „Omiš“ HRM-a

Split (IKA)

U vojarni “Admiral flote Sveto Letica – Barba” u Splitu je 7. prosinca održana svečanost primopredaje i imenovanja prototipa novog obalnog ophodnog broda (OOB) Hrvatske ratne mornarice.

Izaslanstva MORH-a i Hrvatske vojske na svečanosti su predvodili izaslanik Predsjednice RH potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević te načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, a izaslanstvo tvrtke Brodosplit koja je izgradila prototip OOB-a predsjednik Uprave Tomislav Debeljak. Svečanosti su nazočili pripadnici više ustrojbenih cjelina HV-a i HRM-a, umirovljeni zapovjednici HRM-a, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici lokalne samouprave te drugi gosti.

Brod će u floti Obalne straže Hrvatske ratne mornarice ploviti pod imenom OOB-31 “Omiš”. Primopredaja prototipa broda izvršena je potpisivanjem Zapisnika o primopredaji. U svojstvu počasnog kuma ime je na svečanosti otkrio Roko Vranić, otac Josipa Vranića, prvog poginulog pripadnika Hrvatske ratne mornarice i prve žrtve Domovinskog rata u Splitu. Vojni biskup u RH Jure Bogdan predvodio je molitvu i blagoslovio brod.

Nakon svečanosti uzvanici su se uputili na kratku plovidbu Kaštelanskim zaljevom, uvjerivši se u neke od sposobnosti OOB-a “Omiš” čija će posada imati 16 pripadnika.