Budi dio naše mreže
Izbornik

28. obljetnica akcije „Plitvice“ i pogibije Josipa Jovića

Plitvice (IKA)

Na Plitvičkim jezerima 31. ožujka svečano je obilježena 28. obljetnica akcije „Plitvice“ i pogibije hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića, prve žrtve Domovinskog rata. Vojni ordinarij u RH Jure Bogdan predvodio je molitvu za pokojnog Josipa Jovića, kao i za sve hrvatske branitelje i one koji su položili život za slobodnu Hrvatsku.

Na komemoraciji uz biskupa je bio vojni kapelan fra Matej Ećimović, OFM, i drugi kapelani. Uz Jovićevu obitelj i rodbinu iz njegova rodnog mjesta Aržano kraj Imotskog, prijatelje i suborce, skupu su prisustvovali predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednika Vlade RH Andrej Plenković, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Anđelko Stričak, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, načelnih GS OSRH general zbora Mirko Šundov, glavni ravnatelj policije Nikola Milina te predstavnici braniteljskih udruga i sudionici akcije „Plitvice“. Komemorativni skup animirala je klapa MUP-a „Sv. Mihovil“. Obitelj poginulog Josipa Jovića, udruge sudionika akcije „Plitvice“ i izaslanstva državnog vrha položili su vijence i upalili svijeće kod spomen obilježja.

Nakon minute šutnje za poginuloga hrvatskog redarstvenika i sve branitelje pale u Domovinskom ratu, okupljenima su se obratili ministar Božinović, premijer Plenković i predsjednica Grabar Kitarović . Oni su podsjetili na tijek akcije redarstvenih snaga na Plitvicama, kao i na načine na koje i danas možemo iskazati poštovanje žrtvi Josipa Jovića i zaslugama svih branitelja.

Biskup Bogdan potom je predvodio molitvu za pokojnog Jovića i za sve preminule redarstvenike i branitelje. Istaknuo je da su ih ljubav, zahvalnost i poštovanje okupili i ujedinili na obilježavanju 28. obljetnice akcije „Plitvice“ i pogibije Josipa Jovića, hrvatskog redarstvenika. Bilo je to na Uskrs 31. ožujka 1991. godine. Izgleda kao da je bilo jučer. Sjećanja na taj događaj duboko su upisana u naše srce i dušu, u naše biće puno poštovanja prema Josipu, prema svima koji su u dramatičnom trenutku našeg naroda, odlučno stali na branik domovine.

Pucanj u Josipa, u nedjelju Kristova uskrsnuća, bio je pucanj u „uskrsnuće“ hrvatske države koju smo stoljećima željeli i o njoj sanjali. Uskrs se ne može ubiti!

Biskup je podsjetio na riječi prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana upućene obitelji poginulog Josipa Jovića: „(…) Ne plačite, jer vaš sin živi! Živi ne samo u Bogu, koji – kako kršćani vjeruju – žrtvu svakog pravednika pridružuje uskrsloj smrti Kristovoj, nego također i u svima nama, kojima Vaš Josip do sada svijetli, da ga slijedimo, živi u hrvatskoj slobodi, na kojoj je sada jamstvo njegove krvi. Budite zajedno s cijelom Hrvatskom, u svojoj boli beskrajno ponosni“.

Molitvu je biskup zaključio pozivom da svoje molitve upravljamo dobrome Bogu za sve nas i da se trudimo živjeti u međusobnom poštovanju, slozi i ljubavi.

Ključne riječi:
biskup Bogdan Josip Jović Plitvice