Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Bogdan na obilježavanju 32. obljetnice pogibije Josipa Jovića

Plitvice (IKA)

Na Plitvicama je u petak 31. ožujka svečano obilježena 32. obljetnica akcije „Plitvice“ i pogibije hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića, prve žrtve Domovinskog rata.

Komemoraciju na mjestu pogibije kod spomenika Josipu Joviću i molitvu za njega i sve hrvatske branitelje predvodio je vojni biskup u RH mons. Jure Bogdan uz biskupskog vikara za pastoral MUP-a i Redarstvenih službi fra Franu Musića te vojnog kapelana iz Karlovca Ivana Blaževca, policijskog kapelana iz Sisačko-moslavačke županije don Ivu Borića i Dubrovačko-neretvanske županije fra Ivicu Pavlovića.

Komemoraciji su nazočili predstavnici brojnih braniteljskih udruga, roditelji i rodbina poginulih te najviši predstavnici državnih vlasti, predsjednik RH Zoran Milanović te potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Komemoracija je počela polaganjem vijenaca, a prigodnu riječ i molitvu uputio je biskup Bogdan.

„Dok polažemo vijenac kod spomenika hrvatskih branitelja spominjemo se nasilne smrti brojnih hrabrih hrvatskih branitelja diljem Domovine. Našim srcima i mislima bude se osjećaji poštovanja i divljenja prema njima. Sa zahvalnošću se sjećamo njih i svih poginulih, preminulih i nestalih hrvatskih branitelja. Kao slobodni građani Republike Hrvatske, koji vole i poštuju svoj dom i domovinu, spominjemo se svih onih koji su ugradili svoje živote u temelje naše samostalnosti, neovisnosti i slobode. Što bi danas od nas bilo i gdje bismo završili da nije bilo ovih hrabrih branitelja i onog velikog mnoštva njima sličnih?“, rekao je biskup Bogdan.

„Kao kršćanski vjernici, prosvijetljeni vjerom, svjesni smo da svaka žrtva u dimenziji Isusova križa i njegovog uskrsnuća ima svoj smisao i da se ništa od toga ne može i neće izgubiti. Čovjek može zaboraviti, može krivo vrednovati tuđu žrtvu, može o njoj krivo govoriti, ali Bog ne zaboravlja. Božjem srcu, Bogu ljubavi koji je sama dobrota ne promiče ni najmanja žrtva u ovome životu, a kamo li žrtva vlastitoga života. Bog sve vidi, sve vrednuje i sve obilno nagrađuje. U tome svijetlu, mi danas molimo za duše ovdje poginulih branitelja i za sve naše poginule, preminule i nestale vojnike, policajce, branitelje koji su se hrabro borili za slobodu našeg naroda i naše Domovine. Neka im Bog ljubavi, u Vječnoj Domovini kamo smo svi usmjereni, mi hodočasnici na ovoj zemlji, bude nagrada u zajedništvu sa svima svetima u nebu“, istaknuo je biskup Bogdan.