Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Bogdan predvodio svečanu misu na blagdan sv. Josipa u Župi Zaprešić

Zaprešić (IKA)

Euharistijskim slavljem koje je predslavio Jure Bogdan, vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj u subotu, 19. ožujka u crkvi sv. Ivana Krstitelja župljani prve zaprešićke župe proslavili su svetkovinu sv. Josipa.

U svojim uvodnim riječima biskup je čestitao nazočnim vjernicima svetkovinu sv. Josipa kao i svima koje nose njegovo ime nastavljajući kako je zaručnik BDM u centar svog života stavljao Isusa koji i nama vjernicima treba biti uzor i primjer za nasljedovanje.

U prigodnoj propovjedi, predsjedatelj slavlja istaknuo je kako su sveci trajna poruka vjere koju nam Bog daje tijekom povijesti i kako se njihov život s pravom može nazvati peto evanđelje ispisano životom onih koji u Krista čvrsto vjeruju.

Iz onoga malo što je zapisano u evanđeljima znamo da je sveti Josip bio u privilegiranoj blizini pa nam njegov život na osobit način pruža uvid u bitne točke kršćanskog života, rekao je biskup.

Opisujući sv. Josipa kao običnog, skromnog ali onoga koji u sebi nosi nadu i vjeru starozavjetnog praoca Abrahama, podsjeća i na starca Šimuna i proročicu Anu u Hramu, koji su uzdizali svoje ruke prema Gospodinu pokazuje nama danas kako vjera onih tihih, jednostavnih, nepokolebljivih vjernika otvara vrata Kristu.

Dodao je kako Sveto pismo za Josipa kaže da je bio pravedan ali ne samo izvana nego je pravedan u dubini svoje savjesti, srca i duše. „U njemu živi ljudska pravednost. Traži kako ispoštovati Mojsijev zakon ali istovremeno želi sačuvati poštovanje prema drugome, u ovom slučaju prema Mariji. Josip je pravedan, ispravan, razborit, pouzdan, u potpunosti čovječan“.

Produbljujući razmišljanje o riječi pravedan u Starom zavjetnu, ustvrdio je kako u Novom zavjetu znači bit vjeran, a Bog je bio konkretna stvarnost njegova života. Biskup je podsjetio kako u ono malo riječi što nam donose evanđelja o sv. Josipu, možemo reći da je on u svojoj skrovitosti, u intimi svoga srca, duše bio vrlo osjetljiv ili kako su govorili crkveni oci: „Imao je otvorene uši svojega srca“.

U svojim završnim riječima biskup je poručio kako istinski vjernik treba biti pažljiv čovjek. „U buci našeg vremena trebamo iznova naučiti ovu pažljivost, ovaj istinski realizam, ovu istinsku osjećajnost. Upravo ovaj svijet potreban je pravednika biblijskih dimenzija, Josipova formata“.

Na svršetku svete mise biskup Bogdan pozvao je sve nazočne vjernike da mole za mir, za prestanak rat u Ukrajini i za domovinu.

Prije završnog blagoslova, župnik i zaprešićki dekan Ivan Frkonja zahvalio je predsjedatelju slavlja biskupu Bogdanu pozdravljajući posebno sudionike 24. naraštaja Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ i njihovog zapovjednika Miju Kožića. Župnik Frkonja zahvalio se državnom tajniku Branku Hrgi, zamjeniku zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta dr. Franjo Tuđman, brigadiru generalu Blažu dr. sc. Beretinu, gradonačelniku Željku Turku i svim predstavnicima Grada Zaprešića.

U euharistijskom slavlju koncelebrirali su domaći župnik Ivan Frkonja, generalni vikar don Marko Medo i župni vikar Vatroslav Siketić. Prigodnim pjesmama slavlje je uzveličala Klapa sv. Juraj HRM.