Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Bogdan: Skupnik Briški stvarao je uvjete za pravedni mir i bolji život u Afganistanu

Sesvete (IKA)

Hrvatski vojnik, skupnik Josip Briški (1992.-2019.) preminuo je u Afganistanu u mirovnoj misiji od posljedica ranjavanja, izravnog napada na vozilo u kojem je išao na dužnost s drugim vojnicima u blizini kabulske zrače luke.

Kod ispraćaja tijela pokojnog Josipa u Bagramu, uz veliko sudioništvo vojnika molitveno se od njega oprostio vojni kapelan u Afganistanu o. Zdravko Barić SMM. U petak 26. srpnja u jutarnjim satima tijelo pokojnog Josipa Briškog stiglo je ratnim zrakoplovom u zagrebačku zračnu luku Pleso. Uz najviše vojne i državne počasni, mrtvo tijelo su blagoslovili i izgovorili prigodne molitve za njegovu dušu vojni kapelani o. Mirko Vukoja DI i don Slavko Rajič.

U subotu 27. srpnja na mjesnom groblju Markovo polje u Sesvetama održani su sa svim vojnim počastima sprovodni obredi i pokop skupnika Josipa Briškog, pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga poginulog u mirovnoj misiji u Afganistanu. Sprovodne obrede predvodio je vojni ordinarij u RH Jure Bogdan, u pratnji generalnog vikara don Marka Mede, mjesnog župnika preč. Marija Miglesa i još sedmorice vojnih i policijskih kapelana.

Na posljednjem ispraćaju sa svim vojnim počastima, uz veliko sudjelovanje hrvatske vojske, branitelja, građana Sesveta i drugih mjesta, sudjelovala je i pokojnikova obitelj, brojni prijatelji i kolege, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, ministar Hrvatskih branitelja Tomo Medved, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov i brojni visoki pripadnici Hrvatske vojske. Tijekom obreda pjevala je klapa Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj“, a orkestar Hrvatske vojske pratio je posebnim skladbama tijelo pokojnog Josipa od grobljanske kapelice do mjesta ukopa.

Posljednji ispraćaj pripadnika Hrvatske vojske skupnika Josipa Briškog uz najviše vojne počasti održan je u subotu, 27. srpnja 2019. na groblju Markovo polje u Sesvetama. Svečani ispraćaj započeo je počasnom stražom pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga i Počasno zaštitne bojne.

U sprovodnoj propovijedi biskup Bogdan podsjetio je na riječi Molitve za mir koja se pripisuje sv. Franji Asiškom i naglasio kako ih se može primijeniti na poslanje pokojnog Josipa u Afganistanu: „Gospodine, učini me oruđem svoga mira…“ U svojoj najdubljoj i najplemenitijoj biti to poslanje znači donositi ljubav i jedinstvo, donositi nadu, svjetlo i radost drugima, stvaranje uvjeta za pravedni mir u jednoj zemlji, otvarati perspektivu boljeg života.

Biskup je govorio o kršćanskoj vjeri koja u trenucima smrti može probuditi nadu i olakšati bol: „Smrt u ljudskome životu nije posljednja riječ! Smrt je samo prijelaz, prijelaz kroz kojega je Gospodin u svome pashalnome hodu prošao te ga preobrazio svojim uskrsnućem, njezinu tamu obasjao svojim svjetlom, njezinu hladnoću svojom toplinom, njezinu šutnju snažnim govorom svoga pobjedničkog ‘Aleluja!’“

Biskup je završio propovijed s molitvom za pokojnog Josipa Briškog i nadom da on „s Kristom sada živi u vječnosti, sa svima svetima, sa svima onima iz našega naroda koji su, nošeni čistim idealima i ljubavlju prema bratu čovjeku položili svoje živote“.

Tijelo pokojnika pokopano je na mjesnome groblju uz vojne počasti. Uime svih pripadnika Hrvatske vojske oproštajni govor održao je zamjenik zapovjednika Zapovjedništva specijalnih snaga pukovnik Mirko Bošnjak. Nakon sprovoda, biskup Bogdan je služio misu za pokojnog Josipa u prepunoj crkvi Svih svetih u Sesvetama, izvijestili su iz Vojnoga ordinarijata.

Posljednji ispraćaj pripadnika Hrvatske vojske skupnika Josipa Briškog uz najviše vojne počasti održan je u subotu, 27. srpnja 2019. na groblju Markovo polje u Sesvetama. Svečani ispraćaj započeo je počasnom stražom pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga i Počasno zaštitne bojne.