Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Bogović predslavio Stjepanje u Slunju

Slunj (IKA)

Gospićko senjski biskup u miru Mile Bogović tradicionalno je predslavio blagdan sv. Stjepana prvomučenika u srijedu 26. Prosinca u rodnoj župi Slunj, nastavivši tako praksu od vremena dok je bio biskup pri obilasku dekanatskih središta.

Govoreći o otajstvu Božića biskup je progovorio o malom djetetu kroz oči sv. Stjepana prvomučenika, koji je kao i sv. Ivan i Sveta tri kralja znao da se dogodilo nešto veliko, da je došlo dijete koje će spasiti svijet. Od djeteta se mnogo uči, jer postajemo svjesni da smo ovisni jedni o drugima. Dijete je svjesne nedovršeno, dok mi mislimo da sve znamo. To je ono veliko zlo u čovjeku, za što je lijek da sačuvamo dječje vrline u sebi, da stalno trebamo učiti.

Sve više nam nedostaje djetinje škole jer djecu mnogi smatraju agresorom na njihov komoditet, uslijed čega današnja civilizacija polako umire. Nije zato čudno, što govori i primjer Majke Terezije, da su najsiromašniji najviše sačuvali Isusove vrednote.

Gledajući jaslice u našoj crkvi mogu izraziti zadovoljstvo da nisu previše blještave, jer se Isus rodio u siromašnoj štalici.

Jaslice su u Adventu ustupile pred hranom, pićem i potrošačkim mentalitetom a neki Advent produžuju do Sveta tri kralja. Probudimo u sebi djetetovu svijest o sebi da su nam potrebni pastiri, mudraci i Sveta obitelj, zaključio je na kraju biskup Bogović.

Uz biskupa Bogovića suslavio je župnik i dekan slunjski Mile Pecić. Misa je okupila brojne vjernike Slunja koji su došli na susret sa svojim biskupom i sugrađaninom. Nakon mise biskup je tradicionalno zaigrao sa župljanima kolo Janje moje, koje se već desetljećima u slunjskom kraju igra u božićno vrijeme.