Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Bogović predvodio slavlje u Slunju 

Slunj (IKA)

Umirovljeni gospićko-senjski biskup Mile Bogović predslavio je u utorak 6. kolovoza, na blagdan Preobraženja Gospodinova, misu povodom Dana grada Slunja koji se slavi na dan njegova oslobađanja u VRO Oluji.

Suslavili su župnik i dekan slunjski mons. Mile Pecić, umirovljeni svećenik mons. Marijan Ožura kao i župnici župa Slunjskoga dekanata. Uz brojne predstavnike državnih vlasti misi su nazočili ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, brigadni general Ivan Turkalj, načelnik PU Karlovačke Darko Bratić, zamjenik ravnatelja policije Josip Čelić, karlovački župan Damir Jelić kao i brojni gradonačelnici i načelnici na čelu s domaćim gradonačelnikom Slunja Jurom Katićem.

Mons. Pecić na početku se podsjetio događaja prije 24 godine „koji je bio pravo čudo. Dok su svjetski moćnici bili nezainteresirani za patnje Hrvatske, hrvatski branitelji su s krunicama oko vrata oslobodili Hrvatsku i svoj grad Slunj te se vratili u porušene domove“. Kroz Slunj danas svakodnevno teče bujica života, zaključio je mons. Pecić.

Biskup Bogović na početku je pojasnio razliku slavljenja svjetovnih i državnih kao i crkvenih blagdana, pri čemu su ovi drugi trajni a prvi ovise o trenutačnoj državnoj vlasti i ideologiji. Podsjetio je na događaj prije 24 godine koji se usjekao u sjećanja svih Slunjana, kada se uz Božju pomoć dogodio veliki obrat, „koji kao da se nekima i ne sviđa“. Dok smo nedavno obilježavali žrtve prve puške u Boričevcu, neki su još slavili prvu pušku. Danas slavimo 6. kolovoza 1995. kada je slunjska pukovnija na čelu s pukovnikom Vladom Katićem ušla u grad nakon četiri godine progonstva i pripreme. Taj nam se dan usjekao u sjećanje , bio je to veliki dan u sklopu velike akcije na kojoj zahvalimo Bogu. Jer, da smo bili poraženi bilo bi brojnih Srebrenica ali i događaja nakon 1945.

Danas srećom imamo svoju hrvatsku vojsku i policiju a naši branitelji su nešto sveto i stalno im treba izražavati čestitke. U mnogim zemljama poštuju se ratni veterani i njima se stalno izražavaju osjećaji zahvalnosti. Dok god se boriš za svoju obitelj i domovinu, radiš sveti posao, istaknuo je biskup Bogović.

Dodao je kako su nam uz branitelje danas potrebni dobri zakonodavci u svim sredinama. Na kraju, „nemoj pitati što je grad Slunj učinio za mene, već se zapitaj što sam ja učinio za njega“, zaključio je homiliju biskup Bogović. Biskup je kasnije uz župnika i dekana sudjelovao na svečanoj sjednici gradskog vijeća u kino-sali Pučkog učilišta.

Ključne riječi:
biskup Bogović Dan grada Slunja