Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Ćurić predvodio proslavu naslovne svetkovine Milosrdnih sestara Svetoga Križa

Đakovo (IKA/TU)

Milosrdne sestre Svetoga Križa u Đakovu proslavile su svoju naslovnu svetkovinu Uzvišenja Svetoga Križa u samostanskoj crkvi Presvetog Srca Isusova u utorak 14. rujna 2021., svečanom misom koju je predslavio đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić.

„Bog ulazi u dijalog s čovjekom, nudi mu i poziva ga u zajedništvo te traži odgovor na to djelo spasenja. Zato mi se uvijek, drage sestre Svetoga Križa, tako primjernim i vrijednim činio vaš odgovor Bogu, koji nas je – kako nam Pisma svjedoče – ‚u Kristu do kraja ljubio‘, kad vi sa svojom majkom utemeljiteljicom, bl. Marijom Terezijom Scherer, ponavljate: ‚Mi smo svojim svetim zvanjem izabrale Križ‘“, rekao je biskup Ćurić.

Zatim osvrnuo na Papino putovanje u Budimpeštu gdje je također otajstvo Križa bilo središte biblijskoga navještaja. „Božja je ljubav na križu progovorila potpuno, i to sasvim konkretno. Ono što je nekad bio proročki navještaj, što je bilo skriveno u starozavjetnim znakovima, to se ostvarilo u Kristu. Kad se u čovjekovu životu ispriječio grijeh, kad se umnožilo iskustvo zla, sa svojim najtežim plodom – smrću, kako nas u Katekizmu poučava kršćanski nauk, Bog šalje vlastitoga Sina. Kamo? U stanje paloga, grješnoga čovječanstva, ‚njega, koji ne okusi grijeha Bog za nas učini grijehom‘ (usp. 2 Kor 5, 21). Kakav paradoks plana Božjega spasenja!“, naglasio je.

Rekavši da je apostolima bilo teško prihvatiti takvoga Mesiju, koji nije poslan da „sudi svijetu, nego da se svijet spasi po njemu“, biskup je dodao da je zato „Kristov učenik uvijek, to znači i danas, pozvan prihvaćati i naviještati put spasenja kakav nam je objavio i darovao Krist. Makar nam se svijet u kojem živimo, unatoč napretku na mnogim područjima, činio još manje pravednim nego prije, još manje osjetljivim na patnju, i nadalje gotovo premreženim mržnjom i nasiljem, nepravdama i ratovima, nevjerom i izdajama. Otajstvo Kristova križa, unatoč svemu, doziva nam u pamet da je naš svijet onaj isti svijet koji je Bog tako ljubio ‚te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni‘.“

Biskup Ćurić zatim je istaknuo da „istinski križ, nikada nije u modi: danas, kao ni u prošlosti. Da bismo prihvatili Raspetoga, valja nam doživjeti ‚unutarnju borbu‘, sukob između ‚misliti po Božjem‘ i ‚misliti po ljudskom‘. Kršćanski put nije trčanje za uspjehom – jasno je prošle nedjelje podcrtao papa Franjo, a onda sve djelomice i iznenadio riječima – ‚već počinje korakom unatrag – zapamtite to – kršćaninovo putovanje započinje korakom unatrag, oslobađajućom decentralizacijom, uklanjanjem sebe iz središta života‘.“

Biskup se na kraju propovijedi još jednom obratio sestrama, uz želju i molitvu: „Drage naše sestre Svetoga Križa, za vas i zajedno s vama molimo da vas i današnji blagdan utvrdi u vašem posvećenju, da ispunjeno i radosno živite svoje životno zaručništvo s Kristom, da razmatrate i da vam je blisko njegovo lice, da ga ljubite i služite mu, prepoznajući ga na licima svih ljudi, osobito siromašnih i svih koji trpe.“

Misu je slavio u zajedništvu s kancelarom Nadbiskupijske kurije vlč. Dragom Markovićem, rektorom samostanske crkve doc. dr. sc. Grgom Grbešićem i vicerektorom samostanske crkve mo. Ivom Andrićem.

Kao i svake godine na Križevo, sestre su u 15 sati u samostanskoj crkvi i izmolile Križni put koji su pripremile sestre novakinje nadahnute mislima duhovnoga života majke M. Amadeje Pavlović, u godini njezina jubileja.