Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Ćurić predvodio središnje slavlje Gospe Lurdske kod osječkih kapucina

Osijek (IKA)

U zajedništvu sa petnaestak svećenika i redovnika mons. Ivan Ćurić, pomoćni biskup đakovačko-osječki, predslavio je podnevno euharistijsko slavlje koje se u Osijeku na blagdan Gospe Lurdske 11. veljače i Svjetski dan bolesnika tradicionalno održava u kapucinskoj crkvi sv. Jakova.

U dobrodošlici sabranima fra Anto Pervan, gvardijan Kapucinskoga samostana sv. Jakova pozdravio je predslavitelja Ćurića kazavši kako će on prvi put u svojoj pastirskoj službi predvoditi slavlje i propovijedati u kapucinskoj crkvi na blagdan Gospe Lurdske.

Naime, vjerni puk s radošću je godinama na blagdan Gospe Lurdske dočekivao kod kapucina mons. Marina Srakića, nadbiskupa đakovačko-osječkog u miru, a sada je u svetkovanju s njim duhovno u molitvi i mislima povezan. Povezanost u zajedništvu Crkve posvjedočio je uvodno i biskup Ivan Ćurić kazavši kako se u franjevačkim središtima, svim svetištima i prošteništima Gospe Lurdske događa pobožnost prema Djevici Mariji s ljubavlju i radošću zato što smo svi povezani i dio smo cjeline žive Crkve.

Na početku misne homilije mons. Ćurić je nazočne poveo do iskustva lurdskih ukazanja iz 1858., navodeći riječi pisanoga svjedočanstva vidjelice sv. Bernardice, istaknuvši: „I to osobno iskustvo susreta s Marijom sv. Bernardice tako nas snažno nadahnjuje svojom neposrednošću, izvanrednošću i rječitošću te nas potiče da uvijek gradimo ono iskustvo vjere koje je zasađeno na biblijskim temeljima jer je to ono iskustvo koje predstavlja osnovni izvor vjere svakoga kršćanina.“

Foto: Nevenka Špoljarić

Naglasio je kako je u tom iskustvu vjere, još od starozavjetnoga vremena, u središtu vjere i pobožnosti izabranoga naroda Izraela prije svega spomen divnih Božjih djela i njegova vjernost obećanjima.

„I današnja Božja riječ osvjetljuje našu pobožnost jer nam predstavlja Mariju ucijepljenu u veliko djelo Božjega spasenja koje nije prestalo, nego se i nadalje nastavlja, ‘za nas i za sve ljude.’ Uvijek nam je poticajno kada nas na putu vjere usmjerava i utvrđuje upravo marijansko otajstvo vjere. A sinovi sv. Franje, od samih svojih početka, su upravo na tom otajstvu znali hraniti vjeru kršćanske zajednice. I kad se u kršćanskoj povijesti razvijao nauk o otajstvu Bezgrješnog Začeća, koji snažno odjekuje u lurdskim ukazanjima, upravo su franjevci znali najsnažnije isticati to otajstvo“, istaknuo je biskup.

U središnjem dijelu propovijedi razmatrao je glavne naglaske evanđeoskog odlomka o svadbi u Kani Galilejskoj te je izdvojio Marijin primjer koji nas vodi do otkrivanja Isusove prisutnosti i usmjerava prema njemu, ističući kako nas „Marijina škola“ u Kani potiče „da razvijamo vjeru kao pravu, životnu sposobnost pouzdati se u Kristovu riječ, i onda kad za pouzdanje, gledano samo ljudski, više ne znamo pronaći uporište.“

Foto: Nevenka Špoljarić

Sljedeće na što nas Marijin primjer potiče, ukazao je mons. Ćurić, je otvorenost i sudjelovanje u životima drugih ljudi i  osjetljivost za njihove potrebe tako da izgrađujemo pažljivost prema potrebama drugih, a ne živjeti usredotočen na samoga sebe nego na druge.

„Tu poruku nosi i današnji 28. Svjetski dan bolesnika, koji naš pogled usmjerava prema iskustvu bolesti, propitujući o našem suvremenom mentalitetu, o osjetljivosti i solidarnosti današnjega čovjeka prema bolesnicima“, rekao je biskup osvrćući se na poruku pape Franje uz ovogodišnji Svjetski dan bolesnika, naslovljenu Isusovim pozivom: ‘Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti’ (Mt 11, 28).

Biskup Ćurić homiliju je završio riječima molitve koju je u jednom od svojih pohoda Lurdu izgovorio papa sv. Ivan Pavao II., podsjećajući da je ova 2020. ujedno i godina 100. obljetnice svečeva rođenja: „Ti vodi svoju djecu na hodočašće vjere, da budu sve poslušniji i vjerniji Božjoj riječi. Ti prati svakog kršćanina na putu obraćenja i svetosti, u borbi protiv grijeha i u traženju prave ljepote, koja je otisak i odraz božanske Ljepote. Ti podari mir i spasenje svim narodima. Vječni Otac, koji je želio da budeš bezgrješna Majka Otkupiteljeva, neka i u našem vremenu obnovi, tvojim posredovanjem, čudesna djela svoje milosrdne ljubavi“, nad slabima i bolesnima, nad snažnima i zdravima, nad svim ljudima.“

Foto: Nevenka Špoljarić

Uoči završnoga blagoslova predslavitelj je podsjetio kako je zdravlje prolazno te nam pred očima i u srcu valja imati dostojanstvo osobe u bolesničkoj postelji i tako ćemo biti i ostati u Božjoj blizini.

Podnevnoj euharistiji prethodila je dvosatna pobožnost tijekom koje su vjernici i redovnice, uz predmoljenje „trećoredaca“ i ministranata, molili sva otajstva svete krunice i litanije Blažene Djevice Marije. Svečano misno slavlje pjesmom je uveličao zbor uz orguljsku pratnju s. Kleofine Lacković, redovnice Družbe Marijinih sestara čudotvorne medaljice. Blagdanski svečano bilo je i na jutarnjoj i večernjoj misi, a mnogobrojni vjernici osječkih župa, posebice stariji i bolesni, tijekom dana su se u osobnoj molitvi zadržavali ispred pokrajnjeg oltara sa Gospinim kipom i kipom bl. Alojzija Stepinca.