Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Glasnović predslavio Misu Večere Gospodnje u dubrovačkoj katedrali

Dubrovnik (IKA)

Dubrovački biskup Roko Glasnović predslavio je na početku Vazmenog trodnevlja, 14. travnja Misu Večere Gospodnje u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike, izvijestio je biskupijski Ured za medije.

Biskup Glasnović oprao je noge apostolima – bratimima iz dviju gradskih bratovština: Bratovštine festanjula sv. Vlaha i Bratovštine Presvetog Oltarskog Sakramenta. Obje bratovštine redovno sudjeluju u organizaciji Feste sv. Vlaha, a kako ove godine Dubrovačka biskupija proslavlja 1050 godina zaštite sv. Vlaha, na taj im je način izražena zahvalnost.

Ovogodišnji apostoli iz Bratstva Presvetog Oltarskog Sakramenta iz katedrale bili su: Josip Žuvela, Vjekoslav Cetinić, Ivo Botica, Miško Lazarević, Matko Tomić i Tonći Brnada, a iz Bratstva festanjula sv. Vlaha: Teo Grbić, Toni Cvjetković, Ivica Vrlić, Ivo Mazavac, Ivica Lončarica i Pero Butjer.

U homiliji je dubrovački biskup posvijestio značenje onoga čega se vjernici u Misi Večere Gospodnje prisjećaju i slave. Rekavši je da je to večer, događaj kad je Isus odlučio pokazati koliko je ljubio ljude. „Ta ljubav je i večeras prisutna“, rekao je, podsjetivši da je euharistija spomen-čin.

„Slaviti euharistiju nije moguće bez spremnosti na služenje“, poručio je mons. Glasnović. Dodao je da je ona stvarnost izlaska iz sebe i raspoloživosti drugome, blagdan oslobođenja od egoizma i navezanosti na sebe. „Kristovo sebedarje nama u zalogaju kruha postiže potpunu svrhu tek onda kada i sami postajemo zalogaj kruha za druge, kada nam sebedarje postaje temelj odnosa s Bogom i ljudima.“

Nakon mise Presveti Oltarski Sakrament u procesiji je prenesen na pokrajnji oltar, a okupljeni vjernici su se zadržali u tihoj molitvi.

Liturgijsko pjevanje na misi predvodio je Mješoviti katedralni zbor.