Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Gorski predvodio misu zahvalnicu u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca

Zagreb (IKA)

Zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski predvodio je misu zahvalnicu na kraju građanske godine, u nedjelju, 31. prosinca 2023. u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Na euharistijskom slavlju koncelebrirali su umirovljeni zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, pomoćni zagrebački biskup Ivan Šaško, kanonici Prvostolnog kaptola zagrebačkog i prebendari Prvostolne Crkve zagrebačke, rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa preč. Željko Faltak, odgojitelj vlč. Toni Potrebić te ostali svećenici.

U svojoj homiliji, biskup Gorski istaknuo je važnost obitelji: „Utjelovljenjem Isusovim obitelj je ukorijenjena i na zemlji i na nebu i otkriva nam se kao ljudsko i Božje zajedništvo, kao čudo darovane ljubavi i života, kao zaštićeno mjesto rađanja, odrastanja i umiranja.“

Kao model za oblikovanje obiteljskog života i obiteljskih kreposti biskup Gorski istaknuo je Svetu obitelj Isusa, Marije i Josipa: „Članovi Svete obitelji Marija i Josip bili su tako jednostavni, skromni ljudi, ali nadasve vjerni Bogu, sa svim problemima i teretima nesigurnosti koje život nosi: rođenje u štali, bijeg u Egipat, život radnika, siromaha u Nazaretu, Isusova smrt na križu – je li to uzor? Bog ih nije štedio. Baš zato, braćo i sestre, oni su ogledalo naših obitelji sa svim teškoćama života.“

„Nazaretska obitelj nije sveta zato što je imala teškoće, nego zbog svojih odnosa. Sveta je zbog odnosa s Bogom. Kakvo pouzdanje je imala Marija i kakvu vjeru sveti Josip! Znali su da ih Bog vodi, samo to, ali nisu razumjeli zašto. Sveta je zbog odnosa koje su gradili jedan prema drugome upravo na temelju odnosa prema Bogu, nisu htjeli povrijediti jedan drugoga“, rekao je biskup Gorski.

Govoreći o životu nadbiskupijske zajednice u protekloj građanskoj godini, mons. Gorski istaknuo je događaje: smrt pape Benedikta XVI.; promjenu zagrebačkog nadbiskupa pritom zahvalivši kardinalu Josipu Bozaniću za 25 godina služenja u Nadbiskupiji, moleći zagovor Duha Svetoga za novog nadbiskupa Dražena Kutlešu; stupanje na snagu zaključaka Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije; objavu Šematizma Zagrebačke nadbiskupije; proslavu 25. obljetnicu beatifikacije bl. Alojzija Stepinca u Mariji Bistrici i primanje palija zagrebačkog nadbiskupa Dražena Kutleše; proslavu 90. obljetnice utemeljenja i djelovanja zagrebačkog Caritasa; obnovu župnih crkvi i kapelâ; obnovu zgrade Katoličkog bogoslovnog fakulteta; obnovu zagrebačke prvostolnice.

Govoreći o životu zagrebačke Crkve, biskup Gorski istaknuo je djelovanje Hrvatskog katoličkog sveučilišta, nova zvanja u Zagrebačkoj nadbiskupiji, preminule dijecezanske svećenike i svećenike redovnike u pastoralnoj službi, običaj krštenja petog i daljnjeg djeteta u obitelji, 300. Zavjetno hodočašće vjernikā grada Zagreba Majci Božjoj Bistričkoj. Tom prigodom zahvalio je svima koji u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca služe, bilo uređenjem prostora, sudjelovanjem u liturgiji ili pružanjem sakramenta pomirenja.

Na euharistijskom slavlju su pjevali Koralisti zagrebačke katedrale pod ravnanjem mo. Miroslava Martinjaka, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.