Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Jezerinac blagoslovio obnovljenu kapelicu Gospe Žalosne u Krašiću

Krašić (IKA)

Umirovljeni vojni biskup Juraj Jezerinac blagoslovio je na blagdan Gospe Žalosne u nedjelju 15. rujna obnovljenu kapelicu Gospe Žalosne na krašićkom groblju.

Tijekom ljeta Krašićanci su obnovili kapelicu Gospe Žalosne koja krasi njihovo groblje. Kapelica je posebna po tome što ju je dao sagraditi otac blaženog Alojzija Stepinca, Josip Stepinac, a u kojoj se nalaze i grobnice pokojnih župnika župe Krašić.

Hrvatska kiparica Mila Wood, prijateljica blaženog kardinala Stepinca, na njegov zahtjev izradila je šest malih reljefa, medaljona koji prikazuju šest žalosti Blažene Djevice Marije, a u sredini veliki kip „Pieta“ kao sedmu žalost BDM, kao i malu krstionicu za držanje blagoslovljene vode na ulazu u kapelicu.

Kapelica se nalazi pokraj grobnice blaženikovih roditelja, kao i velikog župnika župe Krašić vlč. Josipa Vranekovića koji je bio supatnik bl. Stepinca u vremenu njegovog sužanjstva u Krašiću.

Na početku misnoga slavlja upravitelj župe vlč. Ivan Vučak pozdravio je sve okupljene te prenio pozdrave zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića koji je dao suglasnost biskupu Jezerincu da predvodi misu i blagoslov kapelice.

Nakon obreda blagoslova obnovljene kapelice u homiliji vlč. Vučak dotaknuo se sedam žalosti BDM koje je aktualizirao u svagdašnji život, propitujući tako vlastitu savjest „kako i na koji način smo svi mi spremni poput BDM nositi svoj križ i ići za Isusom“. Vlč. Vučak dao je primjer upravo bl. Stepinca koji u posljednjim trenucima života nije posezao za injekcijama, liječnicima i lijekovima nego je zamolio župnika Vranekovića da ga ispovijedi, pričesti i podijeli sakrament bolesničkog pomazanja. To je ono za čim težimo, za životom vječnim i tu nam je BDM najveći primjer kako se slijedi Isusa Krista u svim svojim patnjama i bolima, zaključio je vlč. Vučak.