Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Jezerinac: „Demografska politika je pitanje odnosa prema čovjeku i životu“

Zadar (IKA)

Na svetkovinu Velike Gospe, u četvrtak 15. kolovoza, središnje večernje koncelebrirano slavlje u drevnom svetištu Gospe Maslinske za oltarom ispred župne crkve Uznesenja BDM na Belafuži u Zadru predvodio je umirovljeni vojni biskup u RH Juraj Jezerinac, a nakon mise i procesiju ulicama Belafuže s čudotvornom slikom Gospe Maslinske.

Navještaj Božje riječi o opasnosti Zmaja koji vreba ženu i dijete, biskup Jezerinac aktualizirao je u propovijedi upozorivši na zlo pobačaja. „Čovjek i danas vidi Zmaja kojega spominje Knjiga Otkrivenja. Taj Zmaj nije životinja, nego podrazumijeva bića izvanredne pronicljivosti usmjerena na ubijanje i smrt. Najčešće se služe ljudima, pa i profesijama humanitarnog karaktera, tako da su izvana u janjećem ruhu, a iznutra su strvinari. Duhovna borba između dobra i zla, između istine i laži, neprestano traje. To nije samo borba između čovjeka i čovjeka, naroda i naroda, nego to je borba protiv samoga Boga“, poručio je mons. Jezerinac, upozorivši da Zmaj vodi tu borbu i u našem narodu, posebno protiv djece, protiv nerođenih, protiv nevinih dječaka i djevojčica, nastojeći u njima uništiti ljudsko dostojanstvo.

„Statistike kažu da je za 20 godina u Hrvatskoj ubijeno 842.000 začete, a nerođene djece. Kako to protumačiti, ako iza toga ne stoji Sotona, ubojica čovjeka od početka, kako ga je nazvao sam Isus.

Čovjek postavlja pitanje, kuda to ide tvoja i moja Hrvatska“, upozorio je mons. Jezerinac, istaknuvši da se toj suvremenoj pošasti može oduprijeti najprije snagom vjere i molitvom.

Mons. Jezerinac citirao je riječi pape emeritusa Benedikta XVI.: „Ako poznajemo Isusa Krista, drukčije ćemo živjeti“ te „Lijek koji je postao tijekom stoljeća učinkovit, lijek za kojega se danas čini da je zaboravljen, koji je danas aktualan više nego ikad prije, taj lijek zove se kratkim imenom – Marija“. „Samo snagom vjere moguće je preporoditi i obnoviti sve što je narušeno. Samo snagom povjerenja u Boga i zagovorom Majke Božje, moguć je istinski preporod“, istaknuo je mons. Jezerinac, citirajući bl. Alojzija Stepinca: „Tko Mariju ljubi, taj se ne gubi“.

„Unatoč onih koji se zauzimaju za lažnu slobodu, u našem narodu sve više raste istinska sloboda koju je donio Isus Krist. Potrebna nam je istinska i dugoročna demografska politika. Ona nije samo pitanje financijske naravi, ona je prije svega pitanje odnosa prema čovjeku i odnosa prema životu. Najučinkovitija mjera bila bi omogućiti i dopustiti da se začeto dijete rodi. Eto obnove! Nažalost, idemo krivim putem“, rekao je mons. Jezerinac, istaknuvši vrijednost prava začete osobe.

Biskup je naveo primjer svjetski poznatog pjevača Andree Bocellija koji je javno posvjedočio zahvalnost svojoj majci koja ga nije htjela pobaciti, premda su joj to savjetovali liječnici. Prije osam godina, na koncertu u Italiji, pričao je o jednoj teško bolesnoj ženi kojoj su liječnici savjetovali da se podvrgne operaciji i abortira dijete. Bocelli je rekao: „Ta mlada žena odlučila je da neće ubiti dijete. Ta žena je moja majka, a ja sam njezino dijete“. Tada je sišao s pozornice, pristupio majci koja je sjedila u prvom redu, poljubio je i rekao: „Mama, ti si učinila u svom životu najljepši izbor. Možda će ta tvoja gesta pomoći mnogim ženama da ne ubiju svoje dijete“. Bocelli se vratio na pozornicu i otpjevao pjesmu u čast svoje majke i majki diljem svijeta. „Ta je žena našla toliku hrabrost u vjeri u Boga Isusa Krista“, istaknuo je propovjednik.

Također, Bocelli je i štovatelj Majke Božje. Prije desetak godina u predavanju u crkvi Gospe od Trojice u Fatimi rekao je: „Marija je jedini put do Oca nebeskoga. Ona je nebeska majka, posrednica i tješiteljica“.

„Kada je riječ o ljudskom životu, ne radi se samo o opstanku našeg naroda, što bi trebalo biti stalo kćerima i snovima hrvatskog naroda. Nego riječ je o našem konačnom cilju kojega je postigla BDM. Bog je Mariju obdario mjestom i sprema ga svakom čovjeku i cijelom čovječanstvu. Marija je nakon ovozemaljskog života uznesena dušom i tijelom na nebo. Stoga je blagdan Velike Gospe i blagdan našega života. Isus nam je dao svoju Majku na putu prema vječnosti. Kako je to lijepo uzeti Majku Isusovu za svoju majku“, poručio je mons. Jezerinac, istaknuvši da Marija koja je uznesena dušom i tijelom na nebo nije u nekom pasivnom stanju, nego se trajno zauzima za nas.

„Drugi vatikanski sabor u jednom svom dokumentu piše: ‘Marija se brine materinskom ljubavlju za braću svoga Sina koji još putuju i nalaze se u pogibeljima i tjeskobama, dok ne budu dovedeni u sretnu domovinu. Zato se ona naziva odvjetnica, pomoćnica, posrednica’. Kad je Hrvatska bila svedena na ostatke ostataka, Hrvatski sabor nazvao ju je najvjernijom odvjetnicom Hrvatske. A u zagrebačkim Remetama nazvana je ‘duša duše Hrvatske’. Marija se zauzima za nas, za svoju djecu – to je ta vesela vijest koju slavimo! Možemo računati na Marijinu pomoć“, ohrabrio je biskup Jezerinac, podsjetivši na riječi bl. Stepinca: „Slijedeći Mariju, nećeš zalutati. Njoj se moleći, nećeš očajavati. Dok te ona drži, nećeš se umoriti. Dok te ona štiti, ne trebaš se bojati“.

Biskup je pojasnio i značenje nebeskog viđenja koje je imao apostol Ivan a opisao ga je u Knjizi Otkrivenja riječima: „I znamenje veliko pokaza se na nebu. Žena odjevena u sunce, mjesec joj pod nogama, a na glavi vijenac od dvanaest zvijezda“. „Ta žena je znak Blažene Djevice Marije. Sunce u koje je ona zaogrnuta je Isus Krist. A mjesec pod nogama označuje pobjedu nad zlom. Vijenac od 12 zvijezda predstavlja Crkvu Kristovu sazidanu na 12 apostola“, rekao je mons. Jezerinac, istaknuvši da je upravo ta slika nadahnula stihove najsvečanije hrvatske marijanske pjesme: „Zdravo Djevo, svih milosti puna, vječnog sunca ogrnu te sjaj. Oko čela zvjezdana ti kruna, ispod nogu stenje pakla zmaj“.

„Osnivači Europske unije Adenauer, Schumann i De Gaulle unijeli su u grb Europske unije 12 zvijezda koje spominje Knjiga Otkrivenja. Tako su dali do znanja, a oni su to i vjerovali, da se Europa može graditi samo na kršćanskim temeljima, pod zaštitom i zagovorom Isusove Majke Marije. Jer, zlo koje je prisutno u svijetu čovjek nije kadar svladati sam, svojim snagama, nego snagom Božjom i zagovorom Majke Božje“, poručio je mons. Jezerinac. „Knjiga Otkrivenja otkriva i izvor zla. To je Sotona, Đavao. On je protivnik Božji, protivnik žene i djeteta. Ne samo djeteta Isusa, nego i svakog drugog djeteta. Žena koju je apostol Ivan gledao u svom viđenju nije samo Marija, nego je ona znak Majke Crkve, svih koji čuvaju Božje zapovijedi. Crkva je predstavljena kao žena koja u bolima rađa dijete koje Sotona hoće uništiti“, rekao je propovjednik upitavši: „Zašto tolika mržnja protiv Crkve Kristove? Zašto tolika mržnja protiv života?“

Biskup je rekao i da rijetko koji blagdan u godini pokreće veliko mnoštvo vjernika, kao što je to svetkovina Velike Gospe. „To je najraspjevaniji Marijin blagdan, kada s usana tisuća vjernika odjekuje pjesma vjere i pouzdanja u čast Majke Božje“, istaknuo je mons. Jezerinac, podsjetivši kako su hrvatski vojnici i policajci pjevali pred lurdskom špiljom Gospina ukazanja na hodočašću Hrvatske vojske i policije u Lurdu u tijeku Domovinskog rata: „Dom nam čuvaj, Božja mati, tvojom molbom nek’ se vrati, Božji mir na cijeli svijet“. Naglasivši da počeci blagdana Velike Gospe sežu čak u 4./5. st., biskup Jezerinac istaknuo je: „Dolikovalo je da ona koja je dala srce svoga srca, život svoga života, bude nagrađena najvećom nagradom, proslavom duše i tijela već na zemlji, odnosno na prijelazu u život vječni. Marija se vjerom uključila u veliko djelo Božjeg spasenja. Tako je postala suradnicom Božjom i majkom utjelovljenog Boga. Marija se uključila u veliko djelo spasenja ljudskog roda upravo onda kad je prihvatila biti majkom Sina Božjega.

Neka nam Marija bude put i način kako živjeti vjeru, kako oplemeniti društvo i unaprijediti svoju nacionalnu i obiteljsku budućnost. Neka očuva nas i dragu nam domovinu Hrvatsku“ poručio je biskup Jezerinac.

Ključne riječi:
Belafuža Jezerinac vg Zadar