Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Josip Mrzljak počasni građanin Varaždina

Varaždin (IKA)

Grad Varaždin proslavio je svoj Dan i blagdan sv. Nikole, zaštitnika grada, svečanom sjednicom gradskog vijeća Grada Varaždina u Velikoj koncertnoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu. Tom su prilikom dodijeljena javna priznanja za 2019. godinu. Povelju počasnog građanina grada Varaždina dobio je umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak, za sve što je svojim djelovanjem i moralnim autoritetom učinio za Crkvu te zbog osobnih zasluga i doprinosa u djelovanju Varaždinske biskupije.

Biskup Mrzljak je uime svih laureata održao i govor.

„Mladima koji su dobili priznanja ovo je poticaj za daljnji rad, a nama starijima priznanje, znak da nismo radili samo za sebe, već smo nastojali učiniti nešto za društvo u kojem živimo. Ovo priznanje prepoznajem kao priznanje Crkvi koja živi u ovom gradu stoljećima, pogotovo u posljednje 22 godine kada je Varaždin postao biskupijski grad. Biskupija želi poticati puno toga dobroga u ovome gradu“, istaknuo je mons. Mrzljak.

Podsjetivši da čovjek u svom djelovanju može i pogriješiti te da bi nekad trebao učiniti i više od onoga što čini, mons. Mrzljak zahvalio je Gradskom poglavarstvu na prepoznavanju dobra u djelovanju svih koji su odlikovani. Premda je odnedavno umirovljen mons. Mrzljak izabrao je i u mirovini ostati u Varaždinu jer, kako je rekao, to je lijep grad i parafrazirao riječi Siniše Glavaševića „grad to ste vi“, to smo svi mi.

Biskup Mrzljak podsjetio je i na svetog Nikolu, zaštitnika Varaždina.

„Blagdan je svetoga Nikole, a on je onaj koji nosi darove. Kada bih ga zamolio što bi trebalo dati ovom gradu, rekao bih mu da donese puno zajedništva, dobrote, ljubavi, istine, uvažavanja i tolerancije. Moramo prepoznati ono što nam je zajedničko dobro i njegovati zajedništvo koje nam je silno potrebno u ovom vremenu“, rekao je mons. Mrzljak.

Biskup je poželio okupljenima puno svjetla, „ali ne onog izvanjskog kojeg gledamo oko sebe u vremenu adventa i Božića već svjetla u duši, u savjesti, svjetla u osobnom životu, u nama samima, da nam zasine ono svjetlo koje Gospodin Isus unosi u naše živote“.