Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Komarica blagoslovio obnovljenu župnu crkvu u Ljubiji

Ljubija (IKA)

U Župi sv. Leopolda Bogdana Mandića u Ljubiji 9. kolovoza blagoslovljena je novoobnovljena župna crkva. Svečano koncelebrirano misno slavlje, u povodu dovršetka temeljite obnove župne crkve, predvodio je banjolučki biskup Franjo Komarica, izvijestio je TABB.

U koncelebraciji su bili domaći župnik mr. vlč. Zlatko Matić, župnik u Sasini preč. Adolf Višaticki te domaći ljubijski sin vlč. Predrag Ivandić, biskupov tajnik. Na misi je sudjelovalo oko 150 osoba.

Crkva je paljena u ljetu 1992. godine, a nakon toga je 1993. ponovno osposobljena za bogoslužje. Temeljitija obnova i krova i zidova odavno je bila potrebna, ali župa nije imala sredstava. Nakon što se našao domaći sin koji živi i posluje u Hrvatskoj koji je izdašnije pokrio građevinske troškove, pristupilo se radovima. Crkva je sada zasjala u novom sjaju.

Na početku mise biskup je izmolio blagoslovne molitve za novoobnovljenu župnu crkvu te poškropio i okadio unutrašnje i vanjske zidove na crkvi dok su bile moljene litanije Svih svetih.

U homiliji biskup je govorio o povijesnom presjeku postojanja crkve i slavljenju sakramenata na području današnje župe Ljubija te o dubokim kršćanskim korijenima kojih kao vjernici trebaju biti svjesni. Osvrnuo se na nemile događaje rata i poraća koji su se događali u prijedorskom kraju i patnje kojima je kršćanstvo bilo izloženo istaknuvši da pravi kršćanin ne čini zlo i nepravdu, nego po uzoru na svoga Spasitelja i Otkupitelja Isusa, ljubi i oprašta. Naglasio je da je kršćanstvo i danas na udaru raznih „virusa“ koji žele uništiti zajedništvo ljudi i uspostaviti nepravdu i ravnodušnost prema Bogu i svome rodnom kraju.

Biskup je izrazio iskrenu zahvalnost i radost što se u Ljubiji, unatoč mnogim egzistencijalnim poteškoćama događaju i lijepi događaji po kojima se širi zajedništvo i ljubav. Potaknu je sve okupljene da se trude nastaviti izgrađivati „živu Crkvu“ u svojoj životnoj sredini i da se oslone jedni na druge i na Isusa.

Na kraju misnog slavlja domaći župnik vlč. Matić zahvalio je biskupu, svećenicima, dobročiniteljima te izvođačima radova na crkvi, na njihovom savjesnom i stručno urađenom poslu obnove župne crkve istaknuvši kako su se kroz „posao obnove župne crkve“ zaista svi mještani Ljubije aktivno uključili, ne samo katolici nego i vjernici pravoslavci i vjernici muslimani te pokazali da mogu zajedno raditi i živjeti i biti solidarni jedni s drugima.

Unutarnju i vanjsku fasadu na crkvi su radili pravoslavni vjernici, braća Milenko i Radenko Radulović sa svojim pomoćnicima Pejom Radulovićem, Božidarom Iveljićem te Josipom Komljenovićem. Sanaciju crijepa na krovu je uradio Josip Komljenović. Najveći donator obnove župne crkve bio je Stjepan Rivić sa svojom obitelji.