Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Komarica i kardinal Puljić na proslavi 30. obljetnice osnutka župe Posavska Mahala

Posavska Mahala (IKA)

Župa Srca Marijina u Posavskoj Mahali kod Odžaka u Bosanskoj Posavini u nedjelju 4. srpnja proslavila je 30 godina djelovanja, a njezin župnik Pavo Brajinović zlatni jubilej - 50 godina svećeništva. Euharistijsko slavlje na pripravljenom vanjskom oltaru ispred župne crkve predslavio je banjolučki biskup Franjo Komarica, a prigodnu homiliju uputio je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

Uz župnika jubilarca suslavilo je 20-ak svećenika. Ceremonijar Ivan Dugančić, župnik u Brusnici i župni vikar u Odžaku na početku je mise pročitao imena prisutnih svećenika koji ove godine proslavljaju 50 godina misništva, a generacija su sjemeništaraca 1961. godine. Uz kardinala Puljića, biskupa Komaricu te župnika Brajinovića bili su to svećenici iz šest biskupija: mons. Luka Strgar, mons. Ištvan Kunz, mons. Anto Orlovac, vlč. Josip Leist, vlč. Đuro Juhaz, vlč. Ivan Vugrinčić, vlč. Marko Stipić, vlč. Đuro Zrakić i fra Blažen Lipovac. Osim njih bili su i članovi te generacije laici: dr. Vjekoslav Jazbec, dr. Branko Barbić, Juraj Gregug, Ivica Vujica i Marjan Šlibar. Bila je to prigoda za njihov susret koji svake godine redovito održavaju svaki puta u drugom mjestu te su susret na godinu dogovorili u Subotičkoj biskupiji.

Naglasivši u prigodnoj homiliji da se župa osniva kako bi okupljala vjernike u jednu veliku obitelj, kardinal Puljić je ustvrdio kako moramo biti svjesni da su kušnje u životu i obitelji i župe neminovne, ali da su one samo zato da bi iz njih nešto naučili, ojačali. Prisjetio se povratka u taj kraj za koji su najviše zaslužni bili upravo svećenici. Progovorio je i o brojnim opstrukcijama s kojima su se Hrvati susretali tijekom povratka, ali da unatoč tomu zlo nije imalo zadnju riječ što je vidljivo po toj župi koja je obnovljena. Povratnicima je zahvalio što su imali hrabrosti vratiti se i obnavljati svoja ognjišta.

Čestitajući svom školskom kolegi župniku Brajinoviću zlatni jubilej, posvjestio je kako je svako zvanje izmoljeno te potaknuo vjernike, napose majke da i dalje mole kako za svoje svećenike tako i za nova duhovna zvanja.

„Slaveći Boga za dar svećeničkog zvanja i 50 ljeta služenja svećeništvu molimo danas, Bože oživi naša ognjišta, da vrve radošću dječjom, da kad molimo pozoveš one koji će hrabro reći, evo me Gospodine“, rekao je kardinal te iskazao svoju tugu zbog poslodavaca koji ne žele dati posao ženama koje se žele ostvariti kao majke. „Cijelo vrijeme govore kako u Europi nema radne snage, a onda donose takve zakone koji su protiv života, protiv dostojanstva čovjeka“, upozorio je kardinal te ustvrdio kako će novih zvanja biti ukoliko bude obitelji spremnih na rađanje i žrtvu.

Posavljacima je na kraju poručio: „Volite svoju rodnu grudu, ne dajte da vam je netko ogadi, pogotovo jer je ta gruda posvećena krvlju tolikih koji su u njoj ostavili svoje zemne ostatke. To ne smijemo prezirati, ne smijemo zaboraviti… Zato, volite svoju grudu, volite vjeru otaca, volite svoje ognjište, volite obiteljsko gnijezdo, volite život i izmolite sebi vjernih pastira za budućnost“.

U ime jubilaraca pozdravni govor na početku mise održao je župnik Brajinović. „Tijekom svojih 50 godina svećeništva smatrali smo da ukoliko želimo biti slični Bogu – na čiju smo sliku stvoreni – moramo biti ljudi ljubavi i razumijevanja, najprije prema Bogu, a onda i prema svim ljudima. Zbog toga sam za svoju 50. obljetnicu ostavio mladomisničko geslo: „Za sve ljude koje sretneš, imaj uvijek ljubavi!“, rekao je, uz ostalo, župnik Brajinović.

Govoreći o povijesti župe član župno-ekonomskog vijeća Luka Jurić uz ostalo je rekao kako je župu Posavska Mahala osnovao kardinal Puljić 11. prosinca 1991. te je tada bilo oko 1 500 vjernika. U vrijeme sadašnjeg župnik Brajinović, koji je u toj župi na službi od 2016. godine uređen je spomen park i podignuto spomen obilježje na kojem su ispisana imena 3 411 žrtava Drugog svjetskog rata među kojima je i njegov otac. Spomen park je dar udovicama, samohranim majkama od čijih preživjelih sinova nijedan nije bio stariji od dvanaest godina.

 

Prije završnog blagoslova župljani su svom dosadašnjem župniku pripremili iznenađenje te su njemu, kardinalu Puljiću, biskupu Komarici i dekanu Doborskog dekanata, preč. Jakovu Filipoviću, koji odlazi sa službe darovali: cvijeće, dukat s likom Franje Josipa te posavski ručnik.

Slavlje, na kojem je sudjelovalo petstotinjak vjernika iz te i okolnih župa, među kojima su bile redovnice i predstavnici društveno-političkih vlasti iz Bosne i Hercegovine, pjevanjem je animirao bend Pax iz Gornje Mahale.

Nakon mise uslijedilo je zajedničko slavlje oko obiteljskog stola na lokalnom igralištu, gdje je puk, zajedno s članovima KUD-a Fra Ivo Šimić iz Novog Sela – Balegovci, zapjevao i kolo zaigrao.

Za ovaj veliki događaj župljani su se pripremali trodnevnicom. Prvoga dana u četvrtak 1. srpnja večernje misno slavlje predvodio je preč. Damir Ivanović, dekan brčanski, drugoga dana u petak, 2. srpnja preč. Jakov Filipović, dekan doborski. U subotu, 3. srpnja u župu su u dopodnevnim satima pristigli generacija sjemeništaraca iz 1961. svećenici i laici. Zajedno sa predstavnicima lokalnih vlasti posjetili su Nujić groblje i Spomen park, a potom u večernjim satima sudjelovali na misi koju je predvodio kardinal Puljić.

Vlč. Pavo Brajnović rođen je 11. prosinca 1945. godine kao treće dijete od oca Pave, koji je ubijen sedam mjeseci prije njegova rođenja, te majke Mare. Osjetio je duhovni poziv po završetku osnovne škole odlazi u Sjemenište u kojem je bio jedno vrijeme u Visokom, a potom u Zagrebu i Đakovu. Za svećenika je zaređen 1971. u Sarajevu. Vršio je službe u više mjesta: kao kapelan u Brčkom, Zenici, Sarajevu i Vidovicama, pet je godina bio u Ruševu u Zagrebačkoj biskupiji, a potom se vraća u Bosnu i Hercegovinu gdje je vršio službu župnika u Bosanskom Šamcu, u Sarajevu na bogosloviji bio je ekonom, te župnik u Pećniku, Prudu, Novom Selu-Balegovac, Bosanskom Brodu, Vitezu i Posavskoj Mahali, iz koje ovih dana odlazi u mirovinu.