Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Komarica na obilježavanju 77. obljetnice mučeništva vlč. Dujlovića

Banja Luka - Gumjera (IKA)

Na temeljima župne crkve Uzvišenja Svetog Križa u župi Gumjera, u Prnjavorskom dekanatu, misom koju je predslavio banjolučki biskup Franjo Komarica, u subotu, 11. srpnja obilježena je 77. obljetnica mučeničke smrti mladog župnika vlč. Ante Dujlovića.

Misu je, kao i proteklih godina, predslavio banjolučki biskup Franjo Komarica.

Biskup Franjo zahvalio je „Bogu i svim prisutnima“ što može – unatoč otežavajućim okolnostima – i ove godine predvoditi liturgijsko slavlje na mjestu gdje je Kristov vjerni svjedok kroz tri dramatične ratne godine slavio s povjerenim mu Kristovim vjernicima župe Gumjera ista sveta otajstva i svoju krv prolio zbog neustrašivog naučavanja Kristovog nauka i Božjih zapovijedi. Ubijen je „in odium fidei“ – iz mržnje prema katoličkoj vjeri – kako su posvjedočili brojni svjedoci, službeno ispitani od strane Istraživačke komisije u procesu za njegovo proglašenje blaženim, koji je pokrenut u Banjoj Luci i u poljskoj biskupiji Legnica, u kojoj se nalaze nekadašnji župljani Gumjere i njihovi potomci.

U prigodnoj propovijedi, biskup je nadovezujući se na liturgijska čitanja najprije govorio o jedinstvenoj ulozi Isusa Krista u spašavanju ljudskog roda i o njegovoj beskrajnoj ljubavi prema svakom čovjeku, koja ima svoj vrhunac u davanju života za spas svih ljudi, pa čak i njegovih ubojica. Govorio je i o brojnim nasljedovateljima Krista među članovima Crkve, koji su poput njega također žrtvovali svoje živote „za Božju čast, Božje zakone i za spasenje duša njegovih bližnjih“.

Pojasnio je da je takvih bio nemali broj i u našem hrvatskom narodu kroz njegovu dugu povijest sve do naših vremena. Između brojnih svjedoka vjere i iz Banjolučke biskupije, biskup je prikazao i svijetli lik jednog istinskog mučenika „iz vremena 2. svjetskog rata, župnika vlč. Antu Dujlovića, rodom iz župe Ivanjska kod Banje Luke. Rođen 1914. god., zaređen za svećenika 1939., preuzeo župu Gumjera 1940. – ubijen od grupe vojnika u noći sa subote na nedjelju između 10. i 11. srpnja 1943. godine“.

Njegovi ga župljani od tog vremena smatraju istinskim mučenikom, jer je dao svoj život braneći vrijednost Božjih zapovijedi i kršćanski moralni nauk, odnosno braneći njihove živote. I kad su se nakon rata 1946. godine morali iseliti u Poljsku trajno su zadržali uspomenu na njegov svijetli lik i prenose tu uspomenu na svoje potomke. Biskup je potaknuo nazočne da šire među drugim katolicima tu dramatičnu ali veliku istinu o kandidatu za oltar iz redova svećenika Banjolučke biskupije. Pozvao ih je na ustrajnu molitvu za napredovanje početka procesa beatifikacije župnika Dujlovića.

Koncelebrirali su župnik i dekan prnjavorski mons. Vlado Lukenda, župnik i čuvar svetišta sv. Terezije od Djeteta Isusa iz župe Presnače mons. Ivica Božinović te p. Zvonko Topić, župnik župe Marija Zvijezda. Osim jedne redovnice iz Družbe Klanjateljica Krvi Kristove iz Banje Luke na misi je svojom molitvom i pjesmom sudjelovalo 10-ak vjernika laika iz župa Prnjavor, Banja Luka i Petrićevac. Aktualna situacija vezana s pandemijom koronavirusa spriječila je dolazak drugih, koji se redovito okupljaju na ovaj spomendan molitve za ubijenog župnika.

Nakon mise svi su u procesiji moleći krunicu otišli do obližnjeg groblja gdje je biskup predmolio molitvu za sve pokojne župljane župe Gumjera.