Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Komarica poželio dobrodošlicu svom nasljedniku mons. Željku Majiću

Banja Luka (IKA/KTA)

Banjolučki biskup Franjo Komarica obznanio je na svetkovinu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca 2023. točno u podne u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Banjoj Luci svojim suradnicima priopćenje Apostolske nuncijature u Bosni i Hercegovini o imenovanju novoga banjolučkog biskupa mons. Željka Majića koje je potpisao apostolski nuncij nadbiskup Francis Chullikatt, izvijestila je KTA.

„Draga moja prisutna braćo u Kristovu ministerijalnom svećeništvu,

dragi moji dragocjeni, dugogodišnji suradnici,

dragi svi drugi članovi moje biskupije,

Te Deum laudamus“ – Tebe Boga hvalimo!

Apostolska nuncijatura u Bosni i Hercegovini obavijestila me dopisom br. 126/2023 od 7. prosinca 2023. sljedećim sadržajem:

„Preuzvišeni gospodine,

Dužnost mi je izvijestiti Vas da je Njegova Svetost papa Franjo, prihvatio odreknuće pastoralnog vodstva Banjolučke biskupije, koje ste podnijeli radi navršene dobne granice i imenovao banjolučkim biskupom poštovanog don Željka Majića, svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije.

Vijest će biti objavljena u petak, 8. prosinca tekuće godine u 12 sati po rimskom vremenu. Stoga, do tog datum i sata mora biti pod embargom.

Nadalje, u prilogu Vam prenosim Dekret Kongregacije za biskupe o imenovanju Vaše Preuzvišenosti Apostolskim upraviteljem „sede vacante“ Banjolučke biskupije do stupanja novog biskupa na vlast.

Obnavljajući Vam izraze dubokog poštovanja, bratski Vas pozdravljam u Gospodinu“, pročitao je biskup Komarica te nastavio:

„Trojedini Bog, Vječni, Dobri Pastir svoga stada, uslišio je naše molitve, da Kristovoj Crkvi, u našoj biskupiji podari novog, revnog pastira po Srcu svome, koji će je kroz sljedeće godine voditi ljubavlju i požrtvovnošću iskrenog i pravog Kristovog učenika.

Osobno se radujem ovoj odluci Petrovog nasljednika pape Franje. U njoj prepoznajem djelovanje i brigu Božje Providnosti u korist učvršćivanja i proširenja Kristovog kraljevstva među mjesnim Crkvama naše zemlje i našeg naroda, a onda i u našem životnom okruženju.

Zahvalan sam i mome mlađem bratu u Kristovu ministerijalnom svećeništvu mons. Željku Majiću, kojega poznajem još iz njegovih studentskih dana u Sarajevu, za njegovo široko apostolsko srce i veliku ljubav prema Isusu Kristu, nazočnom i djelotvornom također i u ovoj – u ratu i poraću teško iskušavanoj svjedočkoj biskupiji. S radošću mu izražavam bratsku, najsrdačniju dobrodošlicu – u njegovu novu obitelj naše biskupijske zajednice.

Poručujem mu da će u toj zajednici naći otvorena srca mnogih njenih članova među svećenicima, redovnicima, redovnicama i laicima i njihovu spremnost da mu molitvom i savjesnim obavljanjem povjerenih im crkvenih službi i zadaća pomognu u njegovom odgovornom i zahtjevnom apostolskom djelovanju.

Dobro nam došao, pastiru naš novi, Željko!

Molit ćemo Boga već od danas za Tebe i Tvoju novu službu u Kristovoj Crkvi naše Banjolučke biskupije.

Vama, dragim mojim dugogodišnjim prvim suradnicima, koji danas ovdje zastupate i svu drugu braću svećenike i redovnike, kao i sestre redovnice i vjernike laike, naše biskupije – od srca zahvaljujem za dragocjenu mnogostruku pomoć, koju ste mi neumorno i savjesno pružali tijekom skoro tri i pol decenije moga vodstva naše biskupije.

Dobri Bog neka Vama tu Vašu požrtvovnost i pomoć meni pruženu obilno nagradi! To je moja molitva Bogu sada i ubuduće!

Ujedno molim Vas i sve druge članove naše biskupijske zajednice, da zajedno složno i s ljubavlju, molitvom i radom, pripremimo istinsku vjerničku i crkvenu atmosferu u biskupiji za dolazak novog nadpastira naše mjesne Crkve.

Kličemo mu već sada:

blagoslovljen koji dolazi u ime Gospodnje!

Presveta i Bezgrješna Djevica i Bogorodica Marija, čiju svetkovinu danas slavimo zajedno s cijelom Crkvom, a koju mi ovdje častimo osobito kao Majku Dobrog savjeta i Majku svih naroda, neka Te, dragi brate Željko, trajno prati svojim majčinskim zagovorom!“, kazao je biskup Komarica.

Kancelar preč. Pero Ivan Grgić pročitao je životopis novog banjolučkog biskupa mons. Željka Majića

Don Željko Majić rođen je u Drinovcima 28. ožujka 1963. Gimnaziju je pohađao u sjemeništu u Dubrovniku (1977.–1981.). Nakon vojne službe u Srbiji (1982.–1983.) studirao je filozofiju i teologiju na Vrhbosanskoj visokoj teološkoj školi u Sarajevu. Za svećenika je zaređen po rukama biskupa Pavla Žanića u Mostaru, 29. lipnja 1988.

Nakon ređenja obavljao je različite službe: upravitelj Svećeničkog doma (1988.–1989.), župni vikar župe Katedrala u Mostaru (1989.–1993.). Godine 1993. poslan je u Rima te je na Papinskom sveučilištu Lateran 1995. postigao licencijat iz Pastoralne teologije („Problemi pastorali nella Diecesi di Trebinje durante la dominazione ottomana e la cura pastorale di Propaganda Fide“).

Po povratku u Biskupiju ponovo je imenovan župnim vikarom u katedrali u Mostaru. Osim toga, bio je biskupov tajnik (1997.–2000.), zatim župnik župe Blagaj-Buna, potom vicerektor Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu (2006. – 2012.).

Godine 2012. imenovan je generalnim vikarom (do 2021.) Od 2019. ravnatelj je Caritasa biskupijâ Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan.

https://www.youtube.com/watch?v=CLXnyISHs0g