Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Komarica predvodio 226. proštenje Gospi od Utjehe

Trošmarija (IKA)

Banjolučki biskup Franjo Komarica predvodio je u subotu 6. srpnja 226. bdjenje u svetištu Gospe od Utjehe u Trošmariji koje je prvi put održano 1793. godine kada je tadašnji papa Pio VI. svetištu u Trošmariji dao bulu kojom se hodočasnicima daje mogućnost potpunog oprosta grijeha. Program je počeo pobožnošću križnog puta, nastavljen je misom bdjenja kod spilje, a završen pjevanjem litanija BDM u župnoj crkvi.

Koncelebrirali su upravitelj svetišta don Željko Kuten i svećenici Ogulinskog dekanata i susjednih župa, Bosiljeva iz Zagrebačke nadbiskupije kao i Vinice iz Novomeške biskupije u Sloveniji. Na misi je pjevao združeni zbor župa Trošmarija i Lipa na Dobri uz orguljsku pratnju Ivana Rendulića.

Biskup Komarica je podsjetio na povijest hodočašća, od vremena pobožnih Židova koji su hodočastili u grad Jeruzalem pa do današnje Crkve koja bilježi hodočašća, posebno najdivnijem Božjem stvorenju, najvjernijoj i najponiznijoj službenici Božjoj, Blaženoj Djevici Mariji. Na ovom mjestu utječemo joj se već dva stoljeća koliko joj izražavamo zahvalnost, a već 226 godina od Papine bule hodočasnicima se ovdje nudi potpuni oprost grijeha. Kolike je vjernike do sada Marija u Trošmariji utješila, mi to kroz cijelu povijest osjećamo, istaknuo je biskup Komarica te se zapitao „jesmo li na Isusovu putu stvaranja njegova kraljevstva na zemlji?“ Kroz cijelu povijest bilo je neprijatelja Crkve, no oni nisu niti će uspjeti jer nad Crkvom bdije Marija pod čijim su zagovorom u povijesti izvojevane mnoge pobjede. Marija je i u današnje vrijeme sigurna pobjednica, samo trebamo zatražiti njezin zagovor, rekao je.

Biskup je govorio i o iskorjenjivanju katolika kako iz BiH, tako i zapadne Europe. Kristov se zakon istiskuje iz javnog života, a europski čovjek se moralno sve više srozava. Nedostaje nam danas odlučnosti apostola naših predaka. Jesmo li postali previše indiferentisti i oportunisti? Ljudi od nas katolika u BiH, Hrvatskoj i zapadnoj Europi očekuju više odlučnosti, istaknuo je biskup Komarica. Istina, pravda, sloboda, zajedništvo, nada, ljubav i mir, sve to izvire iz kršćanske vjere, poručio je mons. Komarica. Biskup je zahvalio hodočasnicima što čuvaju svoj katolički identitet, a među njima bilo je dosta onih pristiglih iz SAD-a, Kanade i Australije.