Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Komarica predvodio misu u povodu 31. obljetnice mučeničke smrti vlč. Ivana Grgića

Ravska/BiH (IKA)

Misu u povodu 31. obljetnice mučeničke smrti vlč. Ivana Grgića predvodio je u srijedu, 8. studenog 2023. u Župi u Ravskoj kod Ljubije banjolučki biskup Franjo Komarica, izvijestila je Banjolučka biskupija.

Koncelebrirali su župnik Župe u Ljubiji vlč. Zlatko Matić,  preč. mr. Marko Vidović te preč. Adolf Višaticki.

Misi je prethodilo okupljanje na tzv. „kipama“ rudnika u Ljubiji na mjestu mučeničke smrti vlč. Ivana Grgića. Tamo su župljani postavili najprije drveni križ, koji su zamijenili čeličnim. Na križu piše: „Ljubav je jača od smrti“. Pred tim križem župljani tijekom godine pale svijeće i donose cvijeće. Molitvu za pokojnog župnika predvodio je mons. Franjo Komarica. Nakon molitve, u župnoj crkvi je počela pobožnost – križni put Banjolučke biskupije, koji su predvodili biskup komarica, vlč. Zlatko i vlč. Marko.

Na početku mise biskup je podsjetio na „hvalevrijednu praksu molitvenog obilježavanja mučeničke smrti nezaboravnog, omiljenog župnika Ivana i ujedno jasnog osobnog ispovijedanja da se želi ostati postojanima u izvršavanju i poštivanju Božjih zapovijedi, kako je to neumorno i neustrašivo naviještao i ubijeni župnik Ivan“, kazao je mons. Franjo Komarica.

U homiliji je naglasio vjerodostojnost svećeničkog života i djelovanja vlč. Ivana Grgića. Tu vjerodostojnost on je potvrdio neustrašivošću pred smrću, koju su mu priredili Kristovi protivnici. „Župnik je volio Krista i volio vas kao Kristove vjernike. Živio je za Krista i za vas. Bio je spreman za Krista i njegovo evanđelje umrijeti i za vječno spasenje vas, Kristovih vjernika, a njegovih župljana“, naglasio je biskup.

Banjolučki biskup podsjetio je nazočne kako „Kristova Crkva od ranih stoljeća slavi spomendane mučeničke smrti svojih ubijenih članova“, koje ona „s pravom smatra svojim najdičnijim članovima, jer su oni bili spremni za Krista i za pobjedu Kristovog svetog zakona – zakona istine, pravde, ljubavi i mira – žrtvovati sve što su imali, pa i sam svoj život“, rekao je.

Okupljenima je poručio da smatraju svojom dužnošću „trajno sačuvati dragu i zahvalnu uspomenu“ na sve „dragocjene svjedoke naše svete vjere, kako bi, potaknuti njihovim primjerima i uz Božju pomoć, bili u stanju sadašnje i buduće izazove i napade na našu vjeru – kao istinski svjedoci vjere i vjernosti – uspješno savladati“. Osvrćući se još jednom na primjer vlč. Ivana Grgića, biskup je naveo razloge za koje je ustvrdio da su oni „sasvim dovoljni da se sa strane naše biskupije pokrene crkveni proces za njegovo javno čašćenje“, s čime bi se „trebalo započeti čim prije“. Pri kraju misnog slavlja nazočni su izmolili molitve koje mole na kraju mise za ubijenog vlč. Ivana.

Župnik vlč. Ivan Grgić, rodom iz Baranje, imao je samo 31 godinu kada su ga uniformirane osobe vojske Republike Srpske nasilno u noći 1992. godine izvele iz njegove župne kuće i na rubu župe strijeljali ispalivši u njega čak 50 metaka. Do danas nitko za to ubojstvo nije odgovarao, izvijestila je Banjolučka biskupija.