Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Komarica primio mlade iz nekoliko europskih zemalja

Banja Luka (IKA/TU)

Banjolučki biskup Franjo Komarica primio je u utorak 9. kolovoza 20-ak mladih sudionika Erasmus programa u Kući susreta „Marija Zvijezda“ u Banjoj Luci.

Njemačka nevladina organizacija Gesamteuropäisches Studienwerk (Paneuropska studija) u sklopu Erasmus programa od strane njemačke nacionalne agencije za programe s mladima organizirala je s 20-ak mladih iz Njemačke, Rumunjske, Moldavije, Poljske i Bosne i Hercegovine posjet biskupu Komarici.

Banjolučki biskup izrazio im je srdačnu dobrodošlicu i zahvalio za njihovu spremnost da upoznaju osobite znamenitosti, ljude i prirodne ljepote Bosne i Hercegovine.

Predstavio im je specifično „europsko“ mjesto gdje se nalaze, pojasnivši im da su plemeniti ljudi iz mnogih europskih zemalja došli u Banju Luku još prije 130 i više godina, te su svojom ljubavlju i neumornim radom i molitvom izuzetno mnogo – u svakom pogledu – pomogli tadašnjem stanovništvu i općoj izgradnji i grada i cijelog kraja.

Mladi su imali mogućnost pogledati trajnu izložbu o jedinstvenoj prošlosti nekoć slavne trapističke opatije „Marija Zvijezda“.

U razgovoru s biskupom Komaricom zanimali su se i za aktualnu situaciju, kako bogate baštine trapističkog samostana, tako i s obzirom na domaće katoličko pučanstvo. Mons. Komarica ih je ukratko informirao o naporima Banjolučke biskupije da, unatoč teškom stradanju u zadnjem ratu, neumorno doprinosi pomirenju i zajedničkom dobru svih sugrađana kroz brojne projekte, među kojima je i Europski centar za mir i suradnju u Kući susreta „Marija Zvijezda“.

Na primjedbu nekih od gostiju da se u Europi opaža smanjenje zanimanja za duhovne vrijednosti, banjolučki biskup podsjetio je da Europa svoj današnji identitet zahvaljuje brojnim generacijama svojih građana koji su ljubomorno njegovali i duhovnu dimenziju svoga bića u duhu drevnog pravila „Ora et labora“ – „moli i radi“.

Zahvalivši biskupu za dragocjeni susret , mladi su obećali da će ponovno doći.