Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Komarica razgovarao o oduzetoj imovini

Banja Luka (IKA/TABB)

Banjolučki biskup Franjo Komarica razgovarao je u četvrtak 8. i u petak 9. srpnja u Biskupskom ordinarijatu s diplomatima o bespravno otuđenoj imovini trapističke opatije Marije Zvijezde, izvijestio je TABB.

Mons. Komarica razgovarao je u četvrtak 8. srpnja s generalnim konzulom Republike Hrvatske u Banjoj Luci Zoranom Piličićem, a u petak 9. srpnja sa šeficom banjolučke kancelarije Visokog predstavnika u BiH veleposlanicom Mariannom Berecz.

Oboje biskupovih sugovornika zanimali su se za aktualnu situaciju glede bespravno otuđene imovine trapističke opatije Marije Zvijezde na kojoj je predviđeno uređenje „Kuće susreta“ i u njoj „Europskog centra za mir i suradnju“, koji je osnovan prošle godine.

Biskup je konzula i veleposlanicu upoznao s brojnim do sada poduzetim koracima od strane biskupije i članova Kuratorija Europskog centra s obzirom na vraćanje u posjed Crkvi bespravno oduzete crkvene imovine, koja je gruntovno na Crkvi, a vlasti su je katastarski dodijelile drugim subjektima.

Veleposlanica Berecz istaknula je kako su i druge međunarodne institucije već upoznate s najnovijim projektom Banjolučke biskupije – Europskim centrom „Marija Zvijezda“ i spremne su sa svoje strane pružiti pomoć za ostvarenje toga hvale vrijednog međunarodnog, europskog projekta.

I generalni konzul Piličić i veleposlanica Berecz zamolili su biskupa da ih redovno obavještava o daljnjem razvoju s obzirom na povrat bespravno uzurpirane crkvene imovine.