Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Komarica: Vjernici ne trebaju svećenike kao namještenike s pola radnog vremena

Banja Luka (IKA)

U banjolučkoj katedrali je na Veliku srijedu 17. travnja, prema višedesetljetnoj tradiciji slavljena Misa posvete ulja, koju je trideseti put, kao biskup ordinarij predvodio biskup Franjo Komarica. S njim su koncelebrirali njegov pomoćni biskup Marko Semren, vojni biskup u BiH Tomo Vukšić te svećenici iz cijele biskupije, dijecezanski i redovnički.

U pozdravnoj riječi na početku mise biskup je zahvalio svim svećenicima na njihovoj vjernosti Kristu i osobnoj spremnosti da izgrađuju zajednički prezbiterij Banjolučke biskupije. Riječi dobrodošlice i z zahvalnosti uputio je biskupu Vukšiću, koji prakticira svake godine na Misu posvete ulja, odnosno Svećenički dan biti u drugoj biskupiji. Podsjetio je okupljene da se jurisdikcija biskupa Vukšića proteže na područje svih biskupija u BiH, gdje ima vojnih kapelanija i kapelana. Na području Banjolučke biskupije djeluju tri svećenika kao vojni dušobrižnici.

U duhovnom nagovoru „braći svećenicima“ biskup Komarica je, kao polazište, citirao riječi Izaije proroka iz prvog čitanja, koje je prema evanđelistima na sebe primijenio i sam Isus Krist u svom prvom javnom nastupu u Nazaretu: „Duh Gospodnji je na meni, jer me Gospod pomaza“. Tumačeći Božju nakanu spasenja ljudskog roda po utjelovljenju svojega Sina, biskup je podsjetio svećenike na riječi iz posvetne molitve ređenja, koje ističu tijesnu povezanost svakog zaređenog svećenika s Kristom Spasiteljem. Posebno se zadržao na bitnim obilježjima svećeničkog zvanja, poziva i posvećenja, koji su „na razne načine prožeti znakom Kristova križa i postaju često znak osporavanja“. Potaknuo je svećenike da se trude „voljeti svoj svećenički poziv i zvanje kao najdublji i najbitniji dio svoga bića, i temelj svoga ljudskog i kršćanskog identiteta“, te da svakodnevno zahvaljuju Kristu za nezasluženi izvanredni milosni dar svećeništva. Podsjetio je svećenike da ih ljudi trebaju „ne kao namještenike, s pola radnog vremena, nego kao one koji cjelodnevno daju svijetlo svjedočanstvo svoga uzvišenog kršćanskog i svećeničkog zvanja“. Upozorio ih je da se klone „razvodnjavanja“ svoga zvanja i služenja i posvjetovnjačenja u svome ponašanju, odijevanju i rječniku. Potaknuo ih je da se trude oko svoje čestitosti, istinitosti i vjerodostojnosti, uključujući i svoja obećanja o beženstvu koje su dali na svome đakonskom ređenju.

Osvrnuo se i na vijesti proteklih mjeseci iz različitih dijelova svijeta o nedopustivom i nedostojnom ponašanju i zloupotrebi svoga zvanja i položaja neke od braće svećenika. Citirao je i riječi pape emeritusa Benedikta XVI. s obzirom na te abuzuse „glavni razlog je u odsutnosti Boga u dotičnom čovjeku“. Biskup Komarica je svećenicima stavio na srce i misijsko poslanje Crkve i svakog svećenika. Posebno se osvrnuo na „Djelo sv. Petra“ koje uključuje molitve i dragovoljne priloge za školovanje i odgoj svećeničkih i redovničkih kandidata u misijskim zemljama, te na velikog misionara redovnika trapista slugu Božjega Franju (Franza) Pfannera, utemeljitelja nekoć slavne „Marije Zvijezde“ u Banjoj Luci i još 20-ak samostana u Južnoj Africi.

Ove godine je 150. obljetnica njegova dolaska u Banju Luku i 110. godišnjica njegove blažene smrti. Nadodao je da se priprema prijevod na hrvatski jezik njegova životopisa. Citirao je nekoliko snažnih poruka koje se odnose na svećenički i redovnički poziv. Na kraju mise biskup je potaknuo na molitvu za sadašnja i buduće svećenička zvanja.

Nakon toga su svećenici obnovili obećanja koja su dali na svom svećeničkom ređenju. Za vrijeme mise biskup je blagoslovio ulje za bolesničko pomazanje i posvetio ulje svete krizme.

Nakon mise svećenici su imali kraći radni susret s biskupima, a zatim zajedničku „agape – gozbu ljubavi“. Svi su župnici za svoje župne crkve ponijeli velike uramljene slike „Milosrdnog Isusa“ kako bi mogle sve župne zajednice imati devetnicu Milosrdnom Isusu i svečano proslaviti Nedjelju Božjeg Milosrđa.