Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Košić predvodio misu za bolesnike i djelatnike Odjela za palijativu i pulmologiju bolnice u Petrinji

Petrinja (IKA)

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u nedjelju 22. prosinca misno slavlje za bolesnike i djelatnike Odjela za palijativu i pulmologiju bolnice u Petrinji.

U koncelebraciji bio je kapelan iz petrinjske župe sv. Lovre vlč. Hrvoje Zovko kojem je povjereno dušobrižništvo nad bolnicom, a misu su animirali članovi Marijine legije iz Petrinje.

U homiliji biskup je rekao kako smo se danas ovdje okupili da bi anticipirali i proslavili božićno otajstvo te zahvalili Bogu koji je došao među nas ljude. „Baš u tome je naša kršćanska vjera; da je Isus Sin Božji, pravi Bog koji je postao pravi čovjek, utjelovio se po Duhu Svetom od Blažene Djevice Marije koja ga je rodila u Betlehemu te je postao naš spasitelj, onaj koji je došao radi svakog od nas. Čuli smo tako Evanđelje po Mateju, koje donosi više ulogu sv. Josipa u tom događaju, kako će se Isus roditi od Marije, zaručene za Josipa, sina Davidova. Sv. Josip zaručnik Blažene Djevice Marije nije se nadao da će Marija biti trudna prije nego se oni ožene i zato je, budući da je bio pravedan, želio potajno napustiti Mariju da bi se na neki način reklo da je on kriv zbog Marijine trudnoće odnosno da ju je sad kad ga je trebala ostavio te se kanio udalji od događaja u kojem nije sudjelovao. Bio je spreman i na osudu i na žrtvu, ali mu se sam Bog javio u snu i po anđelu mu poručio da uzme Mariju za svoju ženu, da je zaista dijete u njoj začeto od Duha Svetoga te da mu on dade ime Isus – Jošua što na hebrejskom znači: Bog je spasitelj. Doista, čekali su Židovi spasitelja i mesiju za kog su mislili da će obnoviti Davidovo kraljevstvo i da će zemaljsku državu učvrsnuti da bi bila slavna i moćna, ali Bog nije svog Sina poslao da Židovima učvrsti državu nego da donese duhovno spasenje i da ustanovi Kraljevstvo Božje na zemlji u koje će ući svi tako što će biti po krštenju pozvani biti djeca Božja. Isus je došao ustanoviti jednu zajednicu – Crkvu, jednu duhovnu obitelj u koju ulaze oni koji u Krista vjeruju i koji u Kristu prepoznaju da je on doista Spasitelj svijeta i onaj koji oduzima njihove grijehe. To je onaj o kojem već govori i prorok Izaija, a kako smo i čuli u prvom čitanju u proroštvu kralju Ahazu: Sam Bog će vam dati znak da će djevica začeti i roditi sina te mu dati ime Emanuel što na hebrejskom znači: S nama Bog. To proročanstvo kako smo čuli u Evanđelju primjenjuje i sv. Matej na Mariju. Ona je ta djevica koja je začela i rađa po Duhu Svetome Spasitelja“, ustvrdio je biskup.

Na kraju ohrabrivši okupljene biskup je poručio kako se svi mi trebamo uputiti u Betlehem te ponizni i mali poput pastira i Marije i Josipa pokloniti Sinu Božjem. „On nije plod ljudske i zemaljske ljubavi, on je plod izravno nebeskog dara, dara Oca koji ljubi čovjeka i koji je dao Sina kako bi se svaki od nas po njemu mogao spasiti. Mi smo ti koji trebamo doći i pokloniti se Spasitelju i u ovom slavlju Isusova rođenja doživjeti sadašnji susret s njime i biti svjesni da on sada dolazi k nama da se susretne s nama. Budimo među onima koji Krista prepoznaju koji za njim idu, njemu se klanjaju, njega slušaju i poštuju kao Sina Božjega jer tada će nam on dati život i to ne samo na ovom svijetu, nego što je važnije, život vječni“, zaključio je biskup.

Na kraju biskup i vlč. Zovko zaželjeli su okupljenima blagoslovljen Božić i novu 2020. godinu, a nakon mise obišli su i bolesnike koji nisu mogli biti na misi poklonivši im prigodne darove.