Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Košić predvodio misu zadušnicu za vlč. Antuna Grahovara

Sisak (IKA)

Misu zadušnicu u povodu 33. godišnjice mučeničke smrti župnika Župe Pohoda Blažene Djevice Marije u Sisku vlč. Antuna Grahovara predvodio je u četvrtak, 9. studenog 2023. u crkvi sv. Marije Kraljice Mira u Sisku, mons. Vlado Košić, izvijestio je Ured za odnose s javnošću Sisačke biskupije.

Koncelebrirali su župnik Župe Pohoda Blažene Djevice Marije u Sisku vlč. Ivan Faletar te više svećenika. Na počeku biskupa i okupljene, posebice obitelj i prijatelje pokojnog vlč. Antuna pozdravio župnik vlč. Ivan Faletar.

Govoreći o vlč. Antunu Grahovaru biskup je u homiliji rekao kako je on bio jednostavan, skroman i pošten svećenik koji je bio u dobrim odnosima sa svima, pravoslavcima i muslimanima. „Upravo je zato bilo neobično da je on stradao i da je tako okrutno mučen i ubijen. Posebno se brinuo o potrebitim i siromašnim koji nisu imali nikoga. On ih je posjećivao i pomagao. Pa ipak, izabran je da bude žrtva i da podnese mučeničku smrt. Ovo sve se dogodilo na početku Domovinskog rata kada je započela takozvana balvan-revolucija. Trebalo je unijeti nemir i prestrašiti naše ljude. Zato je izabran svećenik, ovdje u Sisku, da se njemu oduzme život, a kako bi vjernici doživjeli nesigurnost i strah. Njegov ubojica je uhvaćen nakon Domovinskog rata. Bio je suđen i u zatvoru, ali nije nam poznato da mu se postavilo pitanje s kojim motivom i tko je bio taj koji je naručio to ubojstvo. Taj osjećaj straha i nesigurnosti koji se od njegove smrti nadvio nad Sisak i okolicu do dana današnjeg ostaje u našim srcima. Molimo se za tog dobrog župnika i da njegova žrtva bude na korist i zalog budućnosti ovoga grada, i naše biskupije“, poručio je biskup i dodao kako je to ubojstvo navijestilo ratna stradanja hrvatskoga naroda.

Osvrnuvši se na Evanđelje biskup je podsjetio da sv. Ivan opisuje kako je Isus došao u jeruzalemski hram te iz njega istjerao trgovce. „To je bilo mjesto gdje se trebale doći ponizne duše i kajati se za svoje grijehe i prinositi žrtve. Ali ne na taj način da se kupuje i prodaje i da se želi to mjesto iskoristiti za svoju korist. Zato ih je Isus rastjerao. Inače nismo vični gledati ga takvoga jer ga zamišljamo kao blagog proroka koji je imao samilosti za grešnike, bolesne i izgubljene, a ovdje bičem tjera prodavače i želi da se hram Božji ne zlorabi. ‚Ne činite od kuće oca moga pećinu razbojničku‘, rekao je. Kad su ga pitali kojim pravom i vlašću to čini on govori: ‚Razvalite ovaj hram i ja ću ga u tri dana podići.‘ Oni tada nisu razumjeli da je govorio o hramu svoga tijela. To su tek kasnije shvatili apostoli, da je on hram i mjesto gdje se treba Boga štovati, a oni su ga raspeli na križ i za tri dana on je uskrsnuo. I sv. Pavao govori u Poslanici Korinćanima da je hram Duha Svetoga svaki čovjek u kojem boravi Duh Božji. Ovo nam govori da je Bogu stalo do svakog čovjeka i da u svakom čovjeku on stanuje. Zato je svako ubojstvo, pa i župnika Tončija, u nebo vapijući grijeh“, zaključio je mons. Vlado Košić.

Na kraju biskup je pozvao okupljene da se utječu svećeniku i mučeniku Tončiju, izvijestio je Ured za odnose s javnošću Sisačke biskupije.