Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Košić predvodio proslavu Stepinčeva u Kutinskoj Slatini

Kutinska Slatina (IKA)

Župna svetkovina bl. Alojzija Stepinca, biskupa i mučenika, svečano je proslavljena u nedjelju 12. veljače u Kutinskoj Slatini.

Misno slavlje u župnoj crkvi predvodio je sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s domaćim župnikom o. Andrzejom Woskom, kutinskim dekanom Ivanom Benkovićem i župnim vikarom u Kutini Rafaelom Mlinarom.

U homiliji je biskup Košić poručio kako danas žele u svjetlu Božje Riječi razmišljati o „svetom Blaženiku i poput njega od Gospodina učiti kako nam valja živjeti i djelovati“.

„Mudri Sirah u prvom čitanju (Sir 15, 15-20) kaže: ‘Ako hoćeš, možeš držati zapovijedi, u tvojoj je moći da budeš vjeran. On je preda te stavio vatru i vodu: za čim hoćeš pruži ruku svoju. Pred čovjekom je i život i smrt: što on više voli to će mu se dati.’ Ovo su istinite, ali teške riječi za svakog čovjeka. Istinite jer je doista u slobodnoj volji svakome dano da izabere što će slijediti, tako da izgleda da je lako držati Božje zapovijedi. Samo treba htjeti! S druge strane, to je veoma teško u okolnostima u kojima čovjek živi, gdje je sve protiv toga da se štuje i sluša Boga, gdje neprestano na nas navaljuju razni izazovi i ponude koje nas žele udaljiti od Boga. Ipak, treba imati na umu da je to izbor između života i smrti. Naime, tko bira Boga, taj bira života, a tko bira smrt, taj bira svoju propast“, rekao je sisački biskup.

U nastavku je poručio kako je blaženi Alojzije kao zagrebački nadbiskup bio svjestan ozbiljnosti vremena u kojem je živio. „Postao je nadbiskup koadjutor 1934., a 1937. godine bio je nadbiskup, sa svega 39 godina života. Upravo su se tada podizale tri zlokobne ideologije koje su željele uništiti čovjeka jer su se odrekle Boga. Bile su to nacizam, fašizam i komunizam. Nadbiskup je bio svjestan opasnosti te je puno govorio i poučavao narod želeći osobito mlade pripremiti na to da se odupru tim zavodnicima koji su doista prije, za vrijeme i poslije Drugog svjetskog rata posijali puno zla u svijetu. Najprije, pobili su milijune nevinih ljudi, a onda i otrovali duše u uvjerenju da nema Boga i da valja živjeti bez Boga. Čovjek se međutim može ostvariti kao sretno biće jedino s Bogom. I to je znao i toliko puta i sam osjetio zagrebački nadbiskup te je to i propovijedao. Ali ne samo da je nadbiskup Stepinac u toj poplavi tame i zla jasno propovijedao i tako učio ljude što je svjetlost, nego je tu svjetlost − Krista i donosio ljudima svojim djelima“, kazao je propovjednik.

Govoreći o pročitanom Evanđelju po Mateju u kojem Isus govori svojim učenicima „Uistinu kažem vam: ne bude li pravednost vaša veća od pravednosti pismoznanaca i farizeja, ne, nećete ući u kraljevstvo nebesko“, biskup Košić je rekao kako u tom odlomku Gospodin Isus nastupa kao vrhovni učitelj. On je iznad Zakona – Tore, on uči kao onaj koji ima vlast.

„Gospodin ovu svoju pouku gradi na suprotstavljanju onome što je bilo rečeno starima i onome što on kaže: ‘Čuli ste da je rečeno starima: Ne ubij! A ja vam kažem…’ Naš je dragi Blaženik mnogo puta propovijedao protiv ubijanja i progona što je zadesilo mnoge ljude u vrijeme rata. To je argumentirao time što je Bog sve ljude stvorio s jednakim dostojanstvom. Tako on jednom kaže da svaki čovjek, bio on uglađeni Europejac, crni Afrikanac ili Rom ima isto pravo govoriti Bogu: ‘Oče naš!’ Bio je zgrožen rasnim zakonima i progonom pojedine rase. Protiv toga je grmio i zato je osudio i rušenje zagrebačke sinagoge i postojanje logora u Jasenovcu. No, ne samo ubijanje nego i sama mržnja i nazivanje bližnjega pogrdnim imenima, kaže Isus, zaslužuje kaznu jer svaki čovjek ima pravo na dobar glas i na poštovanje“, poručio je mons. Košić.

Podsjetio je i na kardinalove riječi o svojoj osudi od 4. prosinca 1959. godine, dva mjeseca prije smrti kada se osjećao slab i nemoćan, ali ga je jedino Gospodin krijepio da izdrži sve napade i nepravde. Zatim je podsjetio i kako Crkva uz crveno mučeništvo priznaje i tzv. bijelo mučeništvo, jer nije samo tjelesno mučenje uzrok smrti mučenika nego to može biti i psihičko mučenje, nijekanje istine i nepravedni postupak.

„A za bl. Alojzija je dokazano također i da je i tjelesno ubijan, naime, po analizi ostataka poslije smrti u kojima se pronašla ogromna količina raznih otrovnih supstanci koje su višestruko nadilazile normalne granice. Molimo dragog Blaženika, našeg biskupa i kardinala mučenika Alojzija da zagovara svoj dragi hrvatski narod koji danas nije u stanju rata u kojem je bio kad je on bio na čelu Katoličke Crkve u našem narodu, ali koji vodi borbu s mnogim ideologijama, s krivovjernim i posve praznovjernim čovjeka nedostojnim idejama koje zavode mnoge a osobito mlade ljude. Molimo bl. Alojzija i za mir u Europi i u svijetu. Posebno ga molimo da zagovara da u Ukrajini zavlada mir, gdje rat prijeti svjetskim sukobom i velikim patnjama za sav ljudski rod“, zaključio je biskup Košić.

Na kraju mise biskupu i svima koji su se uključili u pripremu slavlja, a posebno Zajednici „EHO“ koja je predvodila trodnevnu duhovnu obnovu zahvalio je župnik Wosko.