Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Križić: Koliko je onih koji su djecu krstili, ali im nisu pomogli da upoznaju i zavole Boga

Oštarije (IKA)

Gospićko-senjski biskup Zdenko Križić slavio je misu na drugu nedjelju došašća 8. prosinca u svetištu Gospe od Čudesa u Oštarijama i krstio Maju, peto dijete obitelji Ivice i Tanje Capan. Koncelebrirao je župnik vlč. Antun Luketić.

Govoreći o sakramentu krštenja, biskup je u homiliji upozorio da danas ima puno onih koji su kršteni, ali su se udaljili od Boga. U crkvu ne zalaze, sakramente ne prakticiraju, a i molitvu su davno napustili. Oni će doduše, reći da su kršćani, da su vjernici, ali evanđelje ne žive, Bog im je postao idol. Koliko je onih koji su djecu krstili, ali im nisu pomogli da upoznaju i zavole Boga. Imaju krštenje, a nerijetko i druge sakramente, ali napustili su Boga, upozorio je biskup Križić.

Tumačeći kako će na misi krstiti jedno dijete koje će po krsnoj milosti postati dijete Božje, biskup je poručio da je važno njegovati u duši tu krsnu milost i nikada ne izgubiti taj dar Božjeg posinjenja. Istaknuo je pri tome veliku odgovornost roditelja, a i cijele vjerničke zajednice.

Roditelji svome djetetu ne prenose samo fizički život, nego mu prenose i dio svoje duše, prenose mu svoju vjeru, odnosno, Boga u koga vjeruju. Roditelji tako nastavljaju živjeti u svojoj djeci i nakon smrti. Ako dijete u obitelji ne primi dar vjere, možda ga neće primiti nigdje i nikada. Zato Bog još u Starom zavjetu napominje roditeljima da govore svojoj djeci o Bogu i o onome što je on učinio za narod, za obitelj: „Govori im o tome kada sjediš u svojoj kući i kad ideš putem; kada liježeš i ustaješ“. (Pnz 6,7). Isus posebno želi dječju blizinu. Kada učenici brane djeci pristup Isusu da mu ne smetaju, evanđelist piše da se Isus razljuti i veli: „Pustite dječicu k meni; nemojte im priječiti, jer takvima pripada kraljevstvo Božje“ (Mk 10,14). Evanđelist dalje govori kako je Isus želio dječju blizinu te ih je uzimao u naručje i blagoslivljao (10, 16), podsjetio je biskup.

Kako je lijepo kada roditelji nauče dječicu moliti te zajedno s njima mole kratku molitvicu prije spavanja! Ako su djeca još mala i ne znaju molitvice, lijepo ih je prije spavanja prekrižiti. Dovedite ih i u crkvu Isusu, pa ako su malo i nemirna, ništa za to. Prekrižite ih u crkvi blagoslovljenom vodom i učite ih pokleknuti pred Presvetim. Uskoro će i Božić: dovedite djecu k jaslicama i objasnite im na dječji način to otajstvo. Sve to ostaje urezano u srce i dušu djece i to neće zaboraviti ni kada odrastu. A vas će Bog za to nagraditi, poručio je roditeljima biskup Križić.

Biskup je na kraju mise podijelio darove ministrantima i manjoj dječici.

U župnom stanu susreo se s roditeljima novokrštene male Maje koju je stavio pod zaštitu Blažene Djevice Marije u svetištu Gospi posvećenom. Pozdravio je kumove i rodbinu obitelji Capan te je supružnicima uručio novčani prilog uime biskupije.