Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Mrzljak na Dušni dan slavio euharistiju u varaždinskoj katedrali

Varaždin (IKA)

Na spomendan svih vjernika pokojnika, Dušni dan, 2. studenoga u varaždinskoj katedrali svečanu misu predvodio je umirovljeni biskup Josip Mrzljak u zajedništvu s kanonicima Stolnog kaptola Mirkom Horvatićem, Josipom Koprekom i Damirom Bobovcem te tajnikom varaždinskog biskupa Markom Domiterom.

Obraćajući se vjernicima biskup Mrzljak podsjetio je kako se nakon svetkovine Svih svetih u kojoj se slavi proslavljena, nebeska Crkva, na Dušni dan ova putujuća vremenita Crkva spominje se i trpeće Crkve, vjernih pokojnika koji još nisu dostigli Nebo i kojima je potrebna molitva Crkve kako bi očišćeni od grijeha ušli u puno zajedništvo s Gospodinom.

U homiliji biskup je rekao da se nikada u povijesti čovječanstva nije toliko govorilo o smrti kao u posljednjih malo više od godinu dana. Brojevi umrlih od covida prva su vijest u svim informativni emisijama te smo prisiljeni suočavati se s činjenicom bolesti i smrti. Iako u medijima slušamo o brojevima umrlih, svaki od tih brojeva je osoba s imenom i prezimenom, iza svake od tih osoba ostaje netko ožalošćen, svaka od tih osoba ima svoju povijest, mjesto i ulogu u ovom našem vremenu.

Globalno suočavanje sa smrću još uvijek nije donijelo jedinstvo u razumijevanju smrti. I danas ćemo pronaći sugovornike za koje je smrt kraj i za koje život završava u grobu, rekao je biskup Mrzljak. Pronaći ćemo i one koji smatraju da pokojnici žive dok god žive u sjećanju svojih bližnjih, ali iskustvo nam govori da je to vrijeme vrlo ograničeno.

Odgovor na pitanje smrti donosi nam i riječ Gospodnja koju smo upravo čuli, rekao je biskup i dodao, već u Starom zavjetu pravednik Job svjedoči: moj Izbavitelj živi i ja ću kada se probudim živjeti. Apostol Pavao u svojim poslanicama neprestano nas upozorava na prolaznost i vremenitost ovozemaljskog života i upućuje nas kako živjeti ovdje na zemlji da bismo ušli u život vječni. A evanđeoski odlomak koji smo čuli govori nam kako je Isus svojeg prijatelja Lazara vratio u ovaj vremeniti život, ali je taj događaj iskoristio da navijesti svoj prolazak kroz smrt i svoje uskrsnuće na vječni život. Na toj vjeri u Isusovo uskrsnuće temelji se naše razumijevanje smrti, u toj vjeri i danas se spominjemo i molimo za svoje pokojne, protumačio je biskup Mrzljak.

Ključno pitanje kada razmišljamo o životu, smrti i onome što dolazi nakon nje jest kakav je naš život ovdje na zemlji, kako živimo. Jesmo li zatvoreni u sebe, svoje potrebe i ugodnosti ili je naš život za druge? Jesmo li spremni žrtvovati, uložiti, istrošiti život za dobro? Upravo po uzoru na one koje smo slavili na svetkovinu Svih svetih, koji su naši zagovornici i pomoćnici na putu za vječnost. Naše ime zapisano je na dlan Božje ruke po krštenju, a mi trebamo nastojati živjeti taj svoj krsni život da bude pravi život ovdje, a onda i u vječnosti, zaključio je homiliju biskup Mrzljak.

Ključne riječi:
biskup Josip Mrzljak Dušni dan